Streptozotozin ile diyabet oluşturulan sıçanlarda papatya (Matricaria chamomilla L.) ekstresinin antidiabetik ve antioksidatif etkisinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Cemek, Mustafa | |
dc.contributor.author | Kağa, Sadik | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:30:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:30:35Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/24834 | |
dc.description.abstract | Sunulan çalışmada papatya (Matricaria chamomilla L.) etanol ekstresinin (MCE)muhtemel antidiabetik ve antioksidan etkisi araştırıldı. Bunun için sıçanlardastreptozotozin (STZ, 70 mg/kg) ile diyabet oluşturuldu. Çalışma grupları ise;Kontrol (hiçbir madde verilmeyen), STZ + serum fizyolojik, STZ + glibenclamide(5 mg/kg), STZ + 20 mg/kg MCE, STZ + 50 mg/kg MCE, STZ + 100 mg/kgMCE olarak belirlendi ve diyabet oluşturulan sıçanlar 14 gün süreyle gavaj iletedavi edildi. Çalışma başlangıcında ve sonunda glukoz değerleri ve ratlarınağırlıkları ölçüldü. Ayrıca ratlardan alınan kan örneklerinde malondialdehit(MDA) ve redükte glutatyon (GSH) değerleri ölçüldü. Analizler sonucu elde dilenbulgulara göre; STZ verilen gruplarda yoğun bir oksidatif stresin oluştuğu vebununla birlikte antioksidanların da etkilendiği görüldü. Farklı dozlardauygulanan MCE'nin oksidatif stresi azalttığı, antioksidan sistemi desteklediği vetokluk kan glukoz düzeylerini azalttığı bulundu. Bununla bereber kan örnekleriincelendiğinde MCE'nin MDA değerlerini azalttığı ve GSH değerlerini arttırdığıtespit edildi.iSonuç olarak, MCE doza bağlı tarzda sıçanlarda STZ ile oluşturulanhiperglisemiyi ve buna bağlı oksidatif stresi azalttığı ve antioksidan sistemiolumlu yönde desteklediği görülmüştür.2006, 86 sayfaKelimeler: Oksidatif stres, Diabetes mellitus, Streptozotozin,AnahtarAntioksidan, Papatya (Matricaria chamomilla L.)ii | |
dc.description.abstract | In the present study, we investigated possible antihyperglycemic and antioxidativeactivities of extract obtained from aerial part of the camomile (Matricariachamomilla L.) (MCE) in streptozotocin (STZ)-induced (70 mg/kg) diabetic rats.Groups; control (no received any substance), STZ + saline, STZ + 20 mg/kgMCE, STZ + 50 mg/kg MCE, STZ + 100 mg/kg MCE were assigned. Diabeticrats were treated for 14 days by gavage. At the beginning and end of the study,postprandial blood glucose levels and weights of rats were measured.Additionally, malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH) levels weredetermined. Obtained data showed that STZ resulted in oxidative stres andaffected antioxidant activity. Treatment with different doses of MCE significantlyreduced postprandial hyperglycemia and oxidative stress, and augmentedantioxidant system. When blood samples controlled, it has been shown that MCEdecreased MDA values and increased GSH levels.iIn conclusion, MCE exhibited significant antihyperglycemic and antioxidativeeffect in STZ-induced diabetes and augmented the antioxidant system in apositive manner.2006, 86 pagesKey Words: Oksidative stress, Diabetes mellitus, Streptozotocin, Antioxidant,Camomile (Matricaria chamomilla L.).ii | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Streptozotozin ile diyabet oluşturulan sıçanlarda papatya (Matricaria chamomilla L.) ekstresinin antidiabetik ve antioksidatif etkisinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation on antidiabetic and antioksidative effect of camomile extract (Matricaria chamomilla L.) in streptozotocin-induced diabetic rats | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 155315 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 181609 |