BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 301-320 of 1774
-
Badem sütü ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt üretimi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-21)Bu çalışmada badem sütü ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurtların üretimi ve kabul edilebilirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, farklı konsantrasyonlarda (%25; %50, %75 ve %100) badem sütü - rekonstitüe süt ... -
Ticari araçların kanatlı kapılarının çalışma prensiplerinin incelenmesi ve mekanik sistemlerinin geliştirilmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-16)Bu çalışmada, ticari araçlarda kullanılmakta olan yolcu kapılarının mekanik sistemleri incelenmiştir. İncelenen mekanik sistemler içerisinden Elektrikli Dışa Açılır Çift Kanatlı Yolcu Kapısı ile ilgili olarak yol testleri, ... -
Spectral co-existence in cooperative wireless networks
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-19)Bu tezde, düz Rayleigh sönümlemeli radyo kanalında analog ağ kodlamanın, birincil ve ikincil kullanıcıların aynı spectrum bölgesine işbirlikli röle aracılığı ile eşzamanlı erişiminde kullanımı araştırılmıştır. Birincil ve ... -
Tetrasiklin baskılanmış nanopartikül gömülü kriyojel sentezi, karakterizasyonu ve adsorpsiyon parametrelerinin incelenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-30)Bu çalışmada, tetrasiklinin (TC) seçici adsorpsiyonu için kriyojel bir kolon sentezlendi. TC baskılanmış poli(hidroksietil metakrilat-N-metakriloil-L-glutamik asit metil ester [poli(HEMA-MAGA)] partiküller poli(hidroksietil ... -
Gıda sanayinde tam zamanında üretim uygulamalarının yapılabilirliğinin araştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-02)Tam Zamanında Üretim (TZÜ) müşteri ihtiyaçlarına en hızlı şekilde cevap vermek üzere, sadece ihtiyaç duyulan ürünün ihtiyaç duyulan zamanda üretilmesi olarak tanımlanmaktadır. Otomotiv sanayinde on yıllardır uygulanan TZÜ ... -
Kaşar peynirinin fiziko-kimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine manda sütü kullanımının etkisi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-07)Bu çalışmada yağ oranı standardize edilmiş inek sütü, manda sütü ve bu sütlerin farklı oranlarda (%0, 25, 50, 75 ve 100) kombinasyonları kullanılarak geleneksel yöntemle üretilen Kaşar peynirlerinin olgunlaşma süresince ... -
İn vivo dihaploid tekniği kullanılarak elde edilen mısır (Zea mays L.) hatlarının line tester analizi ile kombinasyon yeteneği ve melez performanslarının belirlenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-04)Araştırma, 2014 ve 2015 yıllarında Bursa, Manisa ve Sakarya lokasyonlarında in vivo katlanmış hat tekniği ile elde edilmiş dört adet mısır hattı (line) ve üç adet kendilenmiş mısır hattı (tester) kullanılarak line x tester ... -
Tritikale genotiplerinde line × tester analizi ile bazı tarımsal özelliklerin incelenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-20)Verim ve kalite yönüyle tritikale ıslahında kullanılabilecek anaçların kombinasyon yeteneklerinin ve kalıtım parameterelerinin belirlenmesi amacıyla 7 hat ve 4 tester kullanılarak 2016-2017 üretim yılında çoklu dizi (Line ... -
Katkılı sera örtü malzemelerinin seracılıkta kullanım olanakları Bursa örneği
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-19)Bu çalışmada Bursa ilinde faaliyet gösteren plastik örtülü seraların hangi tip örtü materyalleri kullandıkları, kullanım olanakları, örtü tercihlerindeki etken unsur, üreticilerin örtü seçimindeki bilgi seviyesi ve önerileri ... -
Bazı turşuluk hıyar çeşitlerinde atık sularla sulamanın verim, kalite ve ağır metal içerikleri üzerine etkileri
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-21)Bu çalışma, 2017 yılı Temmuz ve Ekim ayları arasında gerçekleştirilmiş olup, turşuluk hıyar (Cucumis sativus), (Artist F1, Atik F1, Titanik F1) çeşitlerinde atık su ve arıtılmış atık su uygulamalarının ürün ve ürün kalitesi ... -
Kapya tipi biber (Capsicum annuum L. cv. Kapya) yetiştiriciliğinde kullanılan organik gübrelerin bitki gelişimi ve meyve kalitesi üzerine etkileri
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-21)Ekolojik olarak uygunluk, pazara yakınlık ve gıda sanayisinin fazla oluşu Güney Marmara Bölgesinde kapya biber üretiminin giderek önemli hale gelmesinin en önemli nedenlerindendir. Denememizde, organik gübrelerin bölgemiz ... -
Koltuk üretimi yapan bir otomotiv yan sanayinin kataforez departmanında temiz üretim uygulaması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-11)Gelişen teknolojiyle birlikte çevresel sorunlar ve beraberinde çevresel etkileri artmaktadır. Bu kapsamda çevresel etkileri minimize edecek uygulamalar geliştirilmektedir. Çevresel etkileri analiz edip, bu etkilerin ... -
İznik Osmanlı Dönemi hamamlarının yapım özellikleri, yapısal hasarlar ve malzeme bozulmalarının koruma ve esaslı onarım için incelenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-03)Tarihi yapılar, bulundukları fiziksel ve sosyal çevre koşullarına göre biçimlenmiş, mimari özellikleri ile dönemin genel çizgilerini yansıtan taşınmaz kültür varlıkları ve somut kültür mirasıdır.Bu çerçevede farklı dönem ... -
Otomotiv sektöründe `body in white` optimizasyonu ve ön çarpışma bölgesinin modellenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-16)Otomotiv güvenliği ile ilgili 1990'lı yıllardan sonra çok önemli gelişmeler yaşanmış ve yolcu güvenliği otomotiv üreticileri için bir pazarlama özelliği haline gelmiştir. Son yıllarda ise otomotiv firmalarında büyük ... -
Plastik malzemeden üretilmiş otomotiv aydınlatma parçalarının modal analizi ve sonlu elemanlar modelinin güncellenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-15)Bu çalışmada, Polimetil Metakrilat – PMMA malzemeden üretilmiş farklı geometriye sahip 4 adet stop lensleri ele alınmıştır. Lenslerin serbest titreşim doğal frekansları ve mod şekilleri ANSYS WB® yazılımı yardımı ile sayısal ... -
Β-laktam grubu bazı antibiyotiklerin elektrokimyasal olarak arıtılabilirliğinin araştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-14)Bu çalışmada, Ampisilin (AMP) antibiyotik içeren sentetik atık su örneklerinin elektrokimyasal oksidasyon ile atık su arıtma proseslerinde sınırlı kullanım sahip yeni nesil ve stabil Sn/Sb/Ni-Ti anotların uygulanabilirliği ... -
Sıcak şekillendirme hattında ısıl konfor
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)İnsanlar gün içerisindeki faaliyetlerinin büyük bölümünü kapalı alanlarda geçirir. Bu nedenle insanlar için kapalı mahallerde iyi bir havalandırma ve iklimlendirme sistemi tasarlamak son derece kritiktir. İyi bir havalandırma, ... -
Orta yükseklikte dağlık bölgelerde kurulan fotovoltaik sistemlerin performansını belirleyen parametrelerin etki oranlarının araştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-11)Dünyanın artan nüfusu ve hızlı kalkınma isteği enerji ihtiyacının gün geçtikçe artmasına sebep olmuştur. Dünya yeni kaynak arayışına girmiştir. Bunun başlıca sebeplerinden birincisi artan enerji ihtiyacı ile enerjinin ... -
Bazı sefalosporin esaslı antibiyotiklerin elektrokimyasal oksidasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin araştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)Sulara karışan kirleticiler, gelişen sanayi ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte her gün çeşitlilik gösterdiğinden, bu kirleticilerin kontrol edilmesinde kullanılan analiz teknolojileri bazı alanlarda etkisiz kalmaktadır. ... -
Rekombinant Chlamydomonas reinhardtii suşları kullanılarak ısı şoku yanıtına bazı fiziksel ve kimyasal parametrelerin etkisinin araştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-05)Bu çalışmada ısı şok yanıtında etkili olduğu düşünülen çeşitli kimyasal ve fiziksel parametreler moleküler araçlardan faydalanılarak C.reinhardtii üzerinde araştırılmıştır. Sürekli ekspresyona sahip 160 adet, ısıyla ...