Show simple item record

dc.contributor.advisorTaşan, Murat
dc.contributor.authorÖztürk, Pinar
dc.date.accessioned2020-12-10T10:26:45Z
dc.date.available2020-12-10T10:26:45Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/246844
dc.description.abstractBu çalışmada bazı makro ve mikro element miktarlarının, ülkemizde organik yöntemlerle üretilen, kolay erişilebilen ve organik ürün sertifikası bulunan bazı bakliyat ve hububat çeşitlerinden bulgur, buğday, kırmızı mercimek, kuru börülce, kuru fasulye, mısır, nohut, pirinç, yeşil mercimek, yulaf ürünlerinde belirlenmesi amaçlandı. Toplamda 120 adet örnek incelendi. Organik sertifikalı hububat ve bakliyatlarda makro elementlerden kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), fosfor (P), potasyum (K), kükürt (S), sodyum (Na), mikro elementlerden ise kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), bakır (Cu), nikel (Ni), çinko (Zn), krom (Cr), civa (Hg), demir (Fe), kalay (Sn), arsenik (As), alüminyum (Al), mangan (Mn), kobalt (Co) element düzeyleri ölçüldü. Elde edilen sonuçlar organik sertifikalı hububat ve bakliyat örnekleri arasında istatistiksel olarak (P<0,05) önemli farklılıklar gösterdi. Organik sertifikalı hububat ve bakliyat çeşitlerinde Pb, Cr, Cd, Hg, As, Co elementleri tespit edilebilir düzeyde bulunmadı. Diğer makro elementlerden 1147,4-2413,2 ppm S, 20,3-602,1 ppm Ca, 698,2-2854,8 ppm P, 4,66-26,50 ppm Na, 1494,4-9557,0 ppm K, 18,98-821,1 ppm Mg; mikro elementlerden ise 2,13-17,84 ppm Cu, 0,32-5,39 ppm Ni, 9,09-32,48 ppm Zn, 1,34-42,70 ppm Fe, 1,07-3,01 Sn, 0,39-7,42 ppm Al, 4,68-22,83 ppm Mn aralıklarında değişim gösterdi.
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to determine some macro and microelement contents in wheat, red lentils, dry cowpea, dry bean, corn, chickpea, rice, green lentils, bulgur and oat products which are produced with organic methods in our country, which are easily accessible and organic product certificates. A total of 120 samples were examined. Organic certified cereals and pulses lead (Pb), cadmium (Cd), copper (Cu), nickel (Ni), zinc (Zn), chromium (Cr), mercury (Hg), iron (Fe), tin (Sn), Arsenic (As), aluminum (Al), manganese (Mn), cobalt (Co), sulfur (S), calcium (Ca), phosphorus (P), sodium (Na), potassium (K), manganese (Mg) element levels were measured. The results showed statistically significant differences (P <0,05) between organic certified cereals and pulses. Pb, Cr, Cd, Hg, As, Co elements were not detected in organic certified cereals and pulses. The other elements are 2.13-17.84 ppm Cu, 0.32-5.39 ppm Ni, 9.09-32.48 ppm Zn, 1.34-42.70 ppm Fe, 1.07-3.01 Sn, 0.39-7.42 ppm Al, 4.68-22.83 ppm Mn, 1147.4-2413.2 ppm S, 20.3-602.1 ppm Ca, 698.2-2854.8 ppm P, 4.66-26.50 ppm Na, 1494.4-9557.0 ppm K, 18.98-821.1 ppm Mg showed differences in the range.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÇeşitli organik bakliyat ve hububat ürünlerinde bazı makro ve mikro element içeriklerinin indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) cihazı ile belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of some macro- and microelement contents in various organic certified cereal and legume products by inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-24
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFood engineering
dc.identifier.yokid10227287
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid541116
dc.description.pages107
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess