Show simple item record

dc.contributor.advisorGümüş, Tuncay
dc.contributor.authorTortum, Melda Yağmur
dc.date.accessioned2020-12-10T10:26:36Z
dc.date.available2020-12-10T10:26:36Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/246807
dc.description.abstractGeleneksel fermente içeceklerden biri olan boza, laktik asit bakterileri ve mayalar açısından zengin mikrobiyota sahiptir. Bu çalışmada Trakya Bölgesi'nde üretilen 5 farklı boza markasına ait örneklerden laktik asit bakterileri ve mayaların izolasyonu ve PZR yöntemi ile tanımlanması gerçekleştirilmiştir.Ayrıca örnekler bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikler açısından incelenmiştir.Bozalardan izole edilen laktik asit bakterileri ve mayalar PZR yöntemi ile moleküler düzeyde tanımlanmıştır. A örneğinde, Gluconacetobacter liquefaciens (%25), Lactobacillus fermentum (%25), Gluconacetobacter tumulicola (%25), Lactobacillus plantarum (%25), B örneğinde Lactobacillus plantarum (%100), C örneğinde Lactobacillus plantarum (%16.67), Gluconacetobacter liquefaciens (%50), Gluconbacter albidus (%16.67), Gluconobacter cerinus (%16.67), D örneğinde Lactobacillus pentosus(%12.5), Lactobacillus brevis ( %25), Leuconostoc lactis (%25) , Leuconostoc citreum (%25), Lactobacillus paracasei (%12.5), E örneğinde Lactobacillus brevis(%9.09), Leuconostoc citreum (%27.27), Lactobacillus plantarum (%9.09), Lactococcus lactis (%45.45), Micrococcus yunnanensis (%9.09) tespit edilmiştir. Toplam 6 maya tanımlanmış olup, B ve C örneklerinden Candida quercitrusa (%100) tanımlanırken, E Örneğinden Wickerhamomyces anomalus (%100) tanımlanmıştır. Boza örneklerinin fizikokimyasal özellikleri; kuru madde oranı %22.78 -36.01, laktik asit cinsinden asitlik % 0,17-0,22, pH değerleri 2.98-3.42 arasında olup TSE 9778 Boza Standart'ına göre uygunluk göstermiştir.
dc.description.abstractBoza, one of the traditional beverages, has rich microflora in terms of lactic acid bacteria and yeast. In this study, identification of lactic acid bacteria and yeast isolates and PCR method were performed from samples belong to 5 different boza brands produced in Thrace region. In addition, samples have been examined in terms of some physicochemical and microbiological properties. Lactic acid bacterias and yeasts isolated from Boza have been identified by PCR method. As a result, Gluconacetobacter liquefaciens (25%), Lactobacillus fermentum (25%), Gluconacetobacter tumulicola (25%) , Lactobacillus plantarum (25%) in sample of A and Lactobacillus plantarum (100%) in sample of B and Lactobacillus plantarum (16.67%), Gluconacetobacter liquefaciens (50%) Gluconbacter albidus (16.67%), Gluconobacter cerinus (16.67%) in sample of C and Lactobacillus pentosus (12.5%), Lactobacillus brevis (25%), Leuconostoc lactis (25%) , Leuconostoc citreum (25%), Lactobacillus paracasei (12.5%) in sample of D and Lactobacillus brevis(9.09%), Leuconostoc citreum (27.27%), Lactobacillus plantarum (9.09%), Lactococcus lactis (45.45%), Micrococcus yunnanensis (9.09%) in sample of E were identified. Candida quercitrusa (%100) in sample of B and C and Wickerhamomyces anomalus (100%) in sample of E were determined. Physicochemical features from boza samples are; dry matter rate is 22.78-36.01%, acidity of lactic acid is 0.17-0.22%, pH value is in between which means the values are conforming to TSE 9778 Boza standards.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTrakya Bölgesinde üretilen bozalardan laktik asit bakterileri ve mayaların izolasyonu ve PZR yöntemi ile tanımlanması
dc.title.alternativeIsolation of lactic acid bacteria and yeast from boza produced in thrace region and identification by PCR method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-22
dc.contributor.departmentGıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10211391
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid527125
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineGıda Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess