Show simple item record

dc.contributor.advisorAltıntaş, Süreyya
dc.contributor.authorOral, Ersan
dc.date.accessioned2020-12-10T10:26:03Z
dc.date.available2020-12-10T10:26:03Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/246687
dc.description.abstractDeneme, dolmalık biberde ana dal alma ve yan sürgünlerde uç alma uygulamalarının etkisini araştırmak amacıyla, ısıtılmayan, Quonset tipi, PE serada, 2013 yılı ilkbahar- yaz döneminde kurulmuştur. Deneme deseni üç tekerrürle faktöriyel denemedir. Denemede parsellere, ana dal alma (üç veya dört ana dal bırakacak şekilde), ana dallar üstünde çıkan sürgünlerde bir meyveden sonra uç alma ve kontrol (budama yok)'den oluşan budama uygulamaları ve üç ticari biber çeşidi, Hadise F1, Ergenekon F1 ve Punto F1 yerleştirilmiştir. Biber çeşitlerinin fideleri, sırasıyla çift sıralar arası, sıra arası ve sıra üzeri olmak üzere, 130x50x35 cm aralıklarla dikilmiştir. Denemede dikkate alınan kriterlerin çoğu ana dal alma işleminden olumsuz etkilenmiştir. Çeşitlere göre budama uygulamaları değerlendirildiğinde, ana dal sayısının üç veya dört ile sınırlandırılmasının, tüm çeşitlerde verim ve kalite ile ilgili değerleri düşürdüğü görülmüştür. Buna ilave olarak, yan sürgünlerde uç alma işleminin değerlendirilen tüm kriterler üzerine etkisi de uç alma yapılmayanlardan farklı olmamıştır.
dc.description.abstractDue to the investigate the combining effects of main branch removal and topping of side shoots on bell pepper, an experiment was set up in a Quonset type, unheated PE greenhouse in spring-summer growing period in 2013. The experimental layout of the study was a factorial design with three replications. Pruning treatments, comprising main branch removing (either to leave three or four main branch), topping of side shoots on the main branches after one fruit was produced and no pruning (control), and three commercial bell pepper cultivars, Hadise F1, Ergenekon F1 and Punto F1 were applied to plots in the experiment. Seedlings of bell pepper cultivars were planted with 130x50x35 cm spacing between the double rows, rows and between the plants in rows, respectively. Most of the criteria studied in the experiment were negatively affected by removal of main branch. Evaluation of main branch removal for each cultivar revealed that limitation of main branch to three or four result in lower values for all yield and quality characteristics in each cultivar. Additionally, the effect of topping of side shoots on all studied characteristics did not differ from those of non-topped plants.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDolma biberde (Capsicum annuum L.) sürgün budamasının erkencilik, verim ve kalite üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of pruning on the earliness, yield and fruit quality of bell pepper (Capsicum annuum L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-08
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFruit quality
dc.subject.ytmBell pepper
dc.identifier.yokid10266238
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid575819
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess