Show simple item record

dc.contributor.advisorAltıntaş, Süreyya
dc.contributor.authorAkman, Kadirhan
dc.date.accessioned2020-12-10T10:25:38Z
dc.date.available2020-12-10T10:25:38Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/246592
dc.description.abstractAraştırma Marmara Bölgesinde yetiştirilen bazı sanayilik domates çeşitlerinin kurutmayauygunluklarının belirlenmesi amacı ile 2017 ilkbahar-yaz yetiştirme periyodunda yürütülmüştür. Buamaçla bölgede sanayilik olarak yaygın yetiştirilen 13 çeşit seçilmiştir. Belirlenen çeşitlere ait fidelerBursa/Mustafakemalpaşa'da üretici bahçesinde açığa dikilmişlerdir. Hasadı takiben 4 parçaya bölünenmeyveler şilteler üzerine yerleştirilmiş ve üzerine tuz serpildikten sonra üç gün süreyle güneştekurumaya bırakılmıştır. Taze meyvelerde verim ve meyve ile ilgili kriterler, hem taze hem kurumeyvelerde EC, pH, toplam suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik ve renk ile ilgiliindisler ile kuru meyvelerde su aktivitesi ve besin elementi içeriğine ait veriler istatistiksel olarakanaliz edilmiştir. Tek meyve ağırlığı ve meyve çapı hariç, verim ve verimle ilgili karakterlerin hiçbiriönemli bulunmamıştır. Kurumuş domateslerin, toplam suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilirasitlik değerlerinde önemli artışlar olurken pH'da değişim görülmemiştir. Renk a*, b* ve L*indislerine ait değerler kurutma işlemi sırasında azalış göstermiştir. Toplam renk değişimi (∆E)değerleri 256 ile 587, kahverengileşme indeksi 106,12 ile 139,28 arasında değişiklik göstermiştir.
dc.description.abstractAn experiment was conducted to investigate the drying performance of some cultivatedprocessing tomato cultivars in Marmara Region in spring-summer growing period in 2017. A total of13 commercial processing tomato cultivars are commonly grown in the region selected for thispurpose. Seedlings of selected cultivars planted in a field of local producer inBursa/Mustafakemalpaşa district. Following the harvest sliced in quarters, tomato fruits were placedon a screen and sprinkled with salt and left in the sun for three days for sun drying. The data regardingyield and fruit characteristics of fresh fruits, and EC, pH, total soluble solids, titratable acidity andcolor indices of both fresh and dried fruits and water activity and nutrient content of dried fruits wereanalyzed statistically. None of the yield and yield related characteristics of cultivars were notsignificant except for individual fruit weight and fruit diameter. There was an considerable increase intotal soluble solids and titratable acidity in dried tomatoes while pH did not differ between fresh anddried fruits. a*, b* and L* values were decreased by drying process. Overall color change (∆E) variedbetween 256 and 587. Browning index of dried fruits varied between 106,12 and 139,28.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÜretimi yapılan bazı domates çeşitlerinin kurutmaya uygunluklarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDrying performance of some cultivated processing tomato cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-08
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı
dc.subject.ytmProcessing tomato
dc.identifier.yokid10261730
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid575584
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess