Show simple item record

dc.contributor.advisorOrak, Adnan
dc.contributor.authorTezcan, Şefik
dc.date.accessioned2020-12-10T10:24:52Z
dc.date.available2020-12-10T10:24:52Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/246424
dc.description.abstractBu çalışma Edirne İli Uzunköprü ilçesi üretici arazisinde sorgum sudanotu (Sorghumbicolor (L.) Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf) melezi ile melez silajlık melez mısırda farklı dozda organik azotlu gübreuygulamalarının verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemekamacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. Araştırmada bölgede kabul gören ve yaygın olarak üretimi yapılan 3 farklı mısır çeşidi (Mai Sadour-Calsio, Pioneer-31Y43, Genta-Samuray31) ile 2 farklı sorgum-sudan otu melez çeşitleri (Alfa Tohumculuk-Nutr Honey, Neobi Tohum-Cultivar Green Go, materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, bitkide yaprak sayısı, yeşilot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı, yaprak oranı, kardeş sayısı, ham proteinoranı, ham protein verimi ve ham selüloz oranı üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonunda; artan azot dozlarıyla birlikte bitki boyu (136.9-158.8 cm), yapraksayısı (7.63-9.20 adet/bitki), yeşil ot verimi (4939.1-6653.3 kg/da), kuru ot verimi(1264.6-1778.0 kg/da) ve ham protein verimi (88.08-171.24 kg/da) artış göstermiş enyüksek değerler 16 kg/da azot dozunda, en yüksek kuru madde oranı (% 23.07) veham protein oranı (% 12.30) 12 kg/da azot dozunda, en yüksek kardeş sayısı (4.27adet/bitki) ise 20 kg/da azot uygulamasından elde edilmiştir. Azot dozu uygulamalarının yaprak oranı ve ham selüloz oranına etkileri ise önemsizbulunmuştur.
dc.description.abstractThe study was carried out to determine differences of yield an some quality characteristics in Uzunköprü–Edirne on sorghum–sudangrass (Sorghum bicolorL.) Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf) and maize at different doses of leonardit in 2013. 3 commercial maize varieties (Mai Sadour-Calsio, Pioneer-31Y43, Genta-Samuray31) and 2 commercial sorghum–sudangrass varieties (Alfa Seed-Nutr Honey, Ulusoy Seed-Green Go) was used as experiment material. Plant height, leaf number/plant, fresh forageyield, hay yield, dry matter ratio, leave ratio, sibling number, crude protein ratio, crude protein yield and crude fibre ratio was determined. As a conclusion; plant height (136.9-158.8 cm), leaf number/plant (7.63-9.20pcs/plant), fresh forage yield (4939.1-6653.3 kg/da), hay yield (1264.6-1778.0 kg/da), crude protein yield (88.08-171.24 kg/da) has highest value on 16 kg/da leonardit dose , dry matter ratio(% 23.07), crude protein ratio(% 12.30) has highest value on 12 kg/da leonardit dose and sibling number (4.27 pcs/plant) has highest value on 20 kg/da leonardit dose was determined on increasing leonardit applications.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleLeonardit uygulamalarının bazı sorgum sudan otu melezleri (Sorghum bicolor (L.) Moench x Sorghum sudanense (piper) Stapf) ve Silajlık mısır (Zea mays) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of leonardite applications on yield and quality of some sorghum sudanese hybrids (Sorghum bicolor (L.) Moench x Sorghum sudanense (piper) Stapf) and Silage maize (Zea mays) varieties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-11
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10268394
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid576067
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess