Browsing TEZLER by Title
Now showing items 408-427 of 429
-
Yağ ikamesi olarak inülin kullanımının bisküvi kalitesi üzerine etkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Bu çalışmada, hindiba (Taraxacum officinale) bitkisinden elde edilen inülinin bisküvi üretiminde yağ ikame maddesi olarak kullanımının, bisküvi hamurunun reolojik özeliklerine ve bisküvi kalitesine etkilerinin belirlenmesi ... -
Yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çimlerinde sulama zamanı planlaması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Bu çalışma, Trakya yöresinde yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çim çeşitlerinde sulama zamanının planlanması amacıyla, Tekirdağ-İstanbul il sınırında Gümüşyaka Mahallesinde yer alan Silivri ... -
Yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çimlerinin su tüketimleri ve sulama zamanlarının belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-25)Bu çalışma, Trakya koşullarında yağmurlama sulama yöntemiyle sulanan serin (%30 Lolium perenne, %25 Festuca rubra rubra, %35 Festuca arundinacea ve %10 Poa pratensis) ve sıcak iklim çim türlerinde (Cynodon spp.), su ... -
Yalova ve Kocaeli illerindeki bitkisel üretim yapılarında ortaya çıkan yapısal başarısızlıklar üzerine bir araştırma
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-07)Bu araştırma Yalova ve Kocaeli illerinde bulunan ve genellikle süs bitkileri ile sebze üretiminin yapıldığı seralarda planlama, projeleme ve inşa aşamalarında yapılan hatalardan kaynaklanan yapısal başarısızlıkları belirlemek ... -
Yalın ve karışık ekilen bazı buğdaygil çim bitkilerinin yeşil alan performansları: Tekirdağ/Sultanköy örneği
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-27)Bu araştırma, yalın ve karışık ekilen bazı buğdaygil çim bitkilerinin yeşil alan performanslarını belirlemek amacı ile Tekirdağ/Sultanköy ekolojik şartlarında 2013- 2015 yürütülmüştür. Bu amaçla yeşil alan tesisindeki ... -
Yangına dayanıklı yalıtım malzemesi üretimi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-12)Bu çalışmada Bitüm, IPP (İzotaktik Polipropilen), LDPE (Alçak Yoğunluklu Polietilen), Kalsit ve Silis kumunun farklı oranlarda karıştırılarak membran üretilmiştir. Üretilen malzeme yangın (sıcaklık) dayanımı, yoğunluk, ... -
Yapay sinir ağı tabanlı data kablosu parametreleri tahmini
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Kablo endüstrisinde, üretilecek bir kablonun parametrelerinin tahmini, deneme ve yanılma yöntemleri ile kablo üretiminden kaynaklanan üretim sürecinin maliyetinin azaltılması önemli bir konu haline gelmiştir. Veri kablosu ... -
Yapı kimyasallarının çevresel etkilerinin yaşam döngüsü değerlendirme kapsamında irdelenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-10)Nüfusun artması, insanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve ihtiyaçlarının artmasıyla çevre problemleri ortaya çıkmaktadır. Günümüzde çevreye yapılan tahribatın boyutları genişlemekte dolayısıyla çevre problemleri ... -
Yeni ıslah edilen Güz gülü ve Bozbey üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya uygunluklarının belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Bu çalışmada, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde melezleme ıslahı yöntemiyle elde edilen Bozbey ve Güz Gülü üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya uygunluklarının belirlenmesi amacıyla, normal atmosfer ... -
Yerel markalı süt ve süt ürünlerine yönelik tüketici eğilimleri ve gıda güvenliği algısının analizi; Tekirdağ ili örneği
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-10)İnsanların yeterli ve dengeli beslenmek anlamında tüm hayatı boyunca ihtiyaç duyduğu hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz, vitamin ve mineralleri tam ve yeterli olarak barındırması süt ve süt ürünlerini tüketmenin çok ... -
Yerel Yönetimlerde Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Su Yönetim Bilgi Sisteminin Oluşturulması: Tekirdağ İli Örneği
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-28)Doğal kaynaklardan en önemlisi olan su, yaşamın ana unsurunu oluşturmaktadır. Bu doğrultuda su kaynaklarının etkin kullanımı hususu sadece mühendislik disiplinlerinin öznesi olmaktan çıkarak ekonomi, çevrebilim ve tüm ... -
Yoğunluklu yüzeylerin geometrik özellikleri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-20)Bu çalışma, dört bölüm halinde düzenlendi.Birinci bölüm, giriş kısmına ayrıldı. İkinci bölümde, çalışma boyunca kullanılacak olan temel kavram ve teoremlere yer verildi.Üçüncü bölümde yoğunluklu manifoldlar ile ilgili genel ... -
Yonca silajlarına atık reçel karışımı ilavesinin silaj fermantasyonu, aerobik stabilite ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-19)Bu araştırma, atık reçel karışımı ilavesinin yonca silajının fermantasyonu, aerobik stabilitesi ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yonca, Ekim ayında çiçeklenme başlangıcında ... -
Yonca silajlarına gofret ilavesinin fermantasyon özellikleri, aerobik stabilite ve yem değeri üzerine etkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-12)Bu araştırma, atık gofret ilavesinin yonca silajlarının fermantasyonu, aerobik stabilitesi ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yonca, ekim ayında çiçeklenme başlangıcında ... -
Yonca üretiminde enerji kullanım etkinliğinin belirlenmesi: Tekirdağ ili örneği
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Bu çalışmada, Tekirdağ ilinde yonca üretiminde uygulanan farklı hasat sistemlerinde kullanılan enerji girdileri incelenmiştir. Yonca üretiminde kullanılan dolaylı ve doğrudan enerji girdileri, üreticilerle yapılan anket ... -
Yörünge ve hareket kontrollü mobil robot tasarımı
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)YÖRÜNGE VE HAREKET KONTROLLÜ MOBİL ROBOT TASARIMIGünümüzde robotlar hayatımızın her alanında yer almaya başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda yapay zekanın gelişmesiyle otonom robot teknolojisi daha da önemli hale gelecektir. ... -
Yumurtacı tavuklarda keten ve kanola tohumu küspesi kullanımının yumurta raf ömrüne etkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Bu çalışma, yumurtacı tavuklarda keten tohumu ve kanola tohumu küspesi kullanımının yumurta raf ömrüne olan etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Bu amaçla, üç muamele grubu oluşturulmuştur. Yem muameleri; 1) ... -
Yüksek Hidrostatik Basıncın Bazı Patojenlere ve Etin Kalite Özelliklerine Etkisi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-28)Bu araştırmada sığır kıymasının taze halde özelliklerini en iyi koruyabileceği düşünülen yüksek hidrostatik basınç (YHB) parametreleri incelenmiş ve bu amaçla, farklı basınç (300-450 MPa) , sıcaklık (-10 ile 20 oC) ve süre ... -
Yüksek lif içerikli jelly üretimi için formülasyon optimizasyonu
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-07)ÖZETYüksek Lisans TeziYÜKSEK LİF İÇERİKLİ JELLY ÜRETİMİ İÇİN FORMÜLASYON ………OPTİMİZASYONUAhmet DEMİRCANTekirdağ Namık Kemal ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ahmet Şükrü ... -
Yünlü dokuma kumaşlarda tiftik kullanımının kumaş fiziksel ve tutum özelliklerine etkisi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-07)Bu çalışmada, yün ve tiftik liflerinden üretilen kumaşların çeşitli özellikleri arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Bu amaçla, yün ve tiftik lifleri benzer mikronlarda tedarik edilmiş ve % 100 yün ve % 100 tiftik ipliği ...