Bir vakumlu gıda kurutma sistemi tasarımı ve imalatı
dc.contributor.advisor | Aslantaş, Kubilay | |
dc.contributor.author | Dündar, Hasan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:28:40Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:28:40Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/24568 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, yağ ve çerezlik olarak üretilen kabak çekirdeği kurutulması için optimum kuruma süresi bulunmaya çalışılmıştır. Vakum ile kurutma yapan 3 farklı prototip deney düzeneği tasarımı yapılmıştır. Fraklı hava sıcaklıkları, nem ve hava hızı değerlerinde kurutmaya bırakılan ürünlerin kuruma süreleri karşılaştırılmış ve en uygun sistem tasarımı için önemli bulgulara ulaşılmıştır. Deney çalışmalarında 80 mbar, 200mbar ve 800 mbar basınç değerlerinde %40 - %80 bağıl nem ortamlarında ve 0-10m/s hava hızı ile 7 farklı deney sonuçları karşılaştırılmıştır.Deney çalışmaları sonucunda, vakumun kuruma üzerine olan etkisi belirlenmiştir. Tünel tipi kurutucu deney düzeneğinde, diğer deney düzeneklerine göre daha kısa sürede kurutma yapılmıştır. 800 mbar basınç altında yapılan çalışmada 60 dk kurutma yapılmıştır. 80 mbar ve 200 mbar basınç altında yapılan çalışmalarda sıcaklık ve hava hızı değerlerinden kaynaklı problemlerden dolayı kurutma süresi uzamıştır.Açık havada kurutulan ürünlerden alınan sonuçlarda ürünlerin su miktarının %40 kadarının kurutulması gerektiği gözlemlenmiştir. Kurutulan ürünlerden alınan örnekler çimlendirme yapılarak pişme kontrolü yapılmıştır | |
dc.description.abstract | In this study, it is has been tryed to find optimum drying duration for pumpkin seed which is produced for oil and snack. Three different kinds of prototype experiment device which dries with vacuum has been designed. Drying durations of the products which were left to dry in distinctive temperatures, humidity and air speed values have been comparisoned and it has been attained important indications for the design of the most convenient sytem. In this experimental studiy seven different experiment devices with 0-10m/s air speed were comparisoned in 80 mbar, 200 mbar and 800 mbar pressure values, in %40 - %80 relative humidity stages.In consequence of experiment studies, effect of the vacuum on drying has been identified. In the tunnel type fluid channeled experiment device, drying was made in shorter duration considering to other experiment devices. Under the 800 mbar pressure, drying has been achieved in 60 minutes. In the studies under 80 mbar and 200 mbar pressure drying duration was became longer because of the temperature and air speed values problems.It has been observed that results from the products dried in open air requires products? water activity should be dried as 40 percent. The samples taken by the dried products? baked control was made by germination. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Makine Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Mechanical Engineering | en_US |
dc.subject | Teknik Eğitim | tr_TR |
dc.subject | Technical Education | en_US |
dc.title | Bir vakumlu gıda kurutma sistemi tasarımı ve imalatı | |
dc.title.alternative | Design and manifacturing of a vacuum operated food drying system | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Makine Eğitimi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Drying | |
dc.subject.ytm | Vacuum pump | |
dc.subject.ytm | Pumpkin seed | |
dc.identifier.yokid | 375482 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 259509 |