Kırmızı çamur katkılı tuğla üretiminin araştırılması
dc.contributor.advisor | Demir, İsmail | |
dc.contributor.author | Levent, Mahmut | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:27:44Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:27:44Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/24443 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada tuğla bünyesine eklenen kırmızı çamur katkısının tuğla özelliklerinde meydana getirdiği değişimler incelenmiştir.Afyonkarahisar bölgesi tuğla kiline, ağırlıkça % 0 (kontrol serisi) % 5 ve % 10 kırmızı çamur katkısı yapılarak presleme yöntemi ile tuğla numuneleri üretilmiştir. Tuğla numuneler, laboratuar tipi elektrikli ark fırınında; 100 ºC' lik artışlarla 800 -900 ve 1000 ºC' de 3 farklı sıcaklıkta pişirilmiştir. Pişmiş örnekler üzerinde fiziksel ve mekanik testler yürütülmüştür.Pişmiş örnekler üzerinde yapılan deneylerde % 10 kırmızı çamur atığının 1000 ºC'de, % 0 ve % 5 kırmızı çamur katkılı örneklere göre basınç dayanımını artırdığı görülmüştür.Kırmızı Çamur katkılı örneklerin renkleri katkısız olanlara göre daha kırmızı olmuştur.Anahtar Kelimeler: Kırmızı çamur, Kil, Tuğla, Mekanik Özellikler, Na2CO3 | |
dc.description.abstract | In this study; the changes took place in brick properties by addition of red mud addition into the brick body have been investigated.Bricks have been manufactured by press method with the addition of 0 % (control series), 5 % and 10 % red mud into the Afyonkarahisar region brick clay. The brick samples have been fired in an electrically heated furnace at 3 different temperatures between 800-900 and 1000 ºC with 100 ºC intervals. Physical and mechanical tests were performed on the fired samples.Fired samples with 10% of red mud waste additive was determined on increase on the compressive strength at 1000 ºC compared to the red mud waste additive 0% and 5% sample. The colours of red mud samples was much more red, compared to pure ones.Key Words : Red Mud, Clay, Brick, Mechanical Properties, Na2CO3 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İnşaat Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Civil Engineering | en_US |
dc.title | Kırmızı çamur katkılı tuğla üretiminin araştırılması | |
dc.title.alternative | An investigation on the effect of red mud addition on brick production | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Yapı Eğitimi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 445923 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 325440 |