Yumurtacı tavuklarda gallibacterium anatis teşhisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Pasteurellaceae ailesinin bir üyesi olan Gallibacterium anatis, yumurta veriminde düşüşe, hayvan refahında azalmaya ve mortalitenin artmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada, yumurtacı tavuklarda ekonomik kayıplara sebep olan G. anatis'in, konvansiyonel ve moleküler teknikler kullanılarak teşhisinin yapılması amaçlandı. Bu çalışmada solunum sistemi enfeksiyonu ile birlikte yumurta veriminde düşüş gözlenen yumurtacı tavuk işletmelerindeki toplam 200 adet ölü tavuğa ait doku ve organ (kalp, karaciğer, akciğer, dalak, trake) G. anatis yönünden incelendi. G. anatis teşhisi koloni morfolojisi, şeker fermentasyon testleri ve hemolitik özelliklerini temel alan konvansiyonel ve 16S rRNA- 23S rRNA spesifik primerleri kullanılarak uygulanan moleküler yöntemler ile gerçekleştirildi. İncelenen örneklerden 20 (%10) G. anatis izole ve identifiye edildi. İzolatlar konvansiyonel polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile doğrulandı. Direkt doku ve organlara yapılan PZR sonucunda örneklerin 11 (%2,2)'inde pozitiflik elde edildi. Sonuç olarak, Türkiye'de G. anatis varlığı ilk kez bu çalışma ile ortaya konuldu. Kanatlı hayvanlarda solunum yolu infeksiyonu ile seyreden yumurta verim kayıplarında G. anatis'in rolünün olabileceği ve bu durumun kanatlı klinisyenlerine ve mikrobiyologlara yol gösterici olabileceği düşünüldü.Bu araştırma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 0468-YL-17 proje numarası ile desteklenmiştir.Anahtar Kelimeler: Gallibacterium anatis, İzolasyon ve İdentifikasyon, PZR, Yumurtacı tavuk Gallibacterium anatis, a member of the Pasteurellaceae family, leads to decrease in egg-production and animal welfare and increase in mortality. In this study, it was aimed to diagnose G. anatis which caused economic losses in laying hens by using conventional and molecular techniques. In this study, G. anatis was examined from a total of 200 dead chicken tissues (heart, liver, lung, spleen and trachea) in laying hen farms that observed a decrease in egg production with respiratory system infection. Conventional methods based on colony morphology, sugar fermentation tests and hemolytic properties and molecular conformation using 16S rRNA-23S rRNA specific primers were performed to identify of G. anatis. G. anatis was isolated in 20 (10%) of examined samples and isolates were confirmed by conventional PCR. Total of 11 (2.2%) positivity was obtained as isolates were result of polymerase chain reaction (PCR) performed on the direct tissues and organs. As a result, the presence of G. anatis was detected for the first time in Turkey by this study. It was thought that G. anatis may have a role in egg production losses due to respiratory tract infection in poultry and this situation may be a guide for poultry clinicians and microbiologists.This research was supported by Burdur Mehmet Akif Ersoy University Scientific Research Projects Coordination Unit with 0468-YL-17 project number.Keywords: Gallibacterium anatis, Isolation and Identification, Layers, PCR
Collections