Streptozotosin ile indüklenen diabetes mellitus`ta oleuropeinin proflaktik etkileri üzerine patolojik ve immunohistokimyasal incelemeler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Diabetes Mellitus (DM); bozulmuş glikoz toleransı veya insülin eksikliğiyle karakterize en yaygın görülen endokrin bozukluktur. Diyabet hastaları hayatları boyunca insülin ya da antidiyabetik ilaç kullanmak zorundadır. İnsülin enjeksiyonlarının uygulama zorluğu oral antidiyabetik kullanımlarına olan ilgiyi artırmıştır. Antioksidan özellik taşıyan bitkilerin, diyabetin oksidatif etkilerini azalttığı yönünde çeşitli araştırmalar mevcuttur.Bunlar arasında zeytin yaprağının bileşenlerinden biri olan oleuropeininantioksidan özelliğe sahip olduğuyla ilgili görüşler vardır. Bu çalışmanın amacı; farelerde streptozotosinle deneysel olarak oluşturulan diyabet modelinde oleuropeinin etkilerinin incelenmesidir. Çalışmadatoplamda 40 fare 10'ar hayvandan oluşan 4 gruba ayrılmış ve bir ay süreyle oleuropein oral gavaj yoluyla verilip ardından diyabet oluşturuldu. Streptozotosin uygulamasından 5 gün sonra tüm fareler ötenazi uygulanarak idrar, kan ve pankreas örnekleri toplandı. Serum örneklerinde insülin ve glikoz düzeyleri, idrarda glikozüri varlığı incelendi. Pankreas örnekleri ise histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak değerlendirildi. Streptozotosin uygulaması serum örneklerinde insülin düzeylerinde düşüş, glikoz düzeylerinde ise artışa ve idrarda ise glikozüriye sebep olduğu gözlendi. Pankreas örneklerinin histopatolojik incelemesinde streptozotosin uygulamasının hiperemi, Langerhans adacıklarındaki hücrelerde vakuoler dejenerasyon ve küçük nekrozlara yol açtığı gözlendi.İmmunohistokimyasal değerlendirmede streptozosinin insülin ve insülin reseptör aktivitesinde azalma, glukagon ekspresyonlarında artışa sebep olduğu gözlendi.Oleuropeinin hem biyokimyasal hem de patolojik bulgularda düzelmeye sebep olduğu görüldü. Bu çalışma oleuropeinin diyabetin profilaksisindeetkili olduğunu gösterdi. Diabetes Mellitus (DM); the most common endocrine disorder characterized by impaired glucose tolerance or insulin deficiency. patients with Diabetes have to use insulin or antidiabetic drugs throughout their lives. The difficulty of administration of insulin injections increased the interest in oral antidiabetic use. There are several studies that suggest that antioxidant plants reduce the oxidative effects of diabetes. Among these, oleuropein, which is one of the components of olive leaf, has an antioxidant property. The aim of this study was to investigate the effects of oleuropein in experimentally induced diabetes with streptozotocin in mice. In the study, 40 mice were divided into 4 groups of 10 animals each and oleuropein was administered by oral gavage for one month and then diabetes was induced. Five days after the administration of streptozotocin, all mice were euthanized and urine, blood and pancreas samples were collected. Insulin and glucose levels in serum and presence of glycosuria in urine samples were investigated. Pancreas samples were evaluated histopathologically and immunohistochemically. Streptozotocin administration was shown to decrease insulin and increase in glucose levels in serum samples, and glycosuria in urine. Histopathological examination of pancreas samples showed that streptozotocin administration caused to hyperemia, vacuolar degeneration and small necrosis in Langerhans islets. Immunohistochemical evaluation showed that streptozocin caused decreased in insulin and insulin receptor and increased glucagon expression. Oleuropein was observed to cause improvement in both biochemical and pathological findings. This study showed that oleuropein is effective in the prophylaxis of diabetes.
Collections