Yonca silajına tuz ve laktik asit bakteri inokulant ilavesinin silaj kalitesi, fermantasyon profili ve mikrobiyel özellikleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmada yonca bitkisine tuz ve laktik asit bakteri inokulant ilavesinin silaj kalitesi, fermantasyon profili ve mikrobiyel özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla yonca bitkisine tuz, laktik asit bakterisi ayrı ayrı ve birlikte ilave edilerek yonca silajı hazırlandı. Çalışma; katkı maddesi ilave edilmeyen grup (Kontrol grubu), tuz ilave edilen grup (Tuz grubu), laktik asit bakterisi ilave edilen grup (LAB grubu) ve tuz ile laktik asit bakterisinin beraber ilave edildiği grup (TLAB) olmak üzere toplam 4 gruptan oluşmuştur. Her gruptan 5 tekerrür halinde hazırlanan cam kavanozlar içindeki yonca silajları fermantasyonun 7., 14., 30. ve 60. günlerinde açıldı. Silaj örneklerinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapıldı. Buna göre laktik asit bakterisi ilave edilen grupta toplam kalite puanının ve Flieg puanının diğer gruplara göre istatistiksel olarak önemli derecede yüksek olduğu belirlendi. Silaja tuz ile laktik asit bakterisinin hem ayrı ayrı hemde birlikte ilavesiyle kuru madde oranının arttığı, ham sülüloz, asit detergan lif ve nötral deterjan lif içerğinin azaldığı tespit edilmiştir. Silajlar yapıldıktan 60 gün sonra silajda pH değerinin ve amonyak azotu içeriğinin en düşük LAB grubunda olduğu belirlendi. Tuz ve laktik asit bakterisinin ilavesiyle asetik asit ve laktik asidin arttığı, propiyonik asit ve bütirik asidin azaldığı tespit edildi. Tüm gruplarda laktik asit bakterilerinin arttığı ve maya-küf sayısının azaldığı belirlendi. Aerobik stabilite bakımından en iyi sonucun laktik asit ilave edilmiş grupta olduğu görüldü. Sonuç olarak tuz ve laktik asit bakterisinin beraber ve ayrı olarak silaja ilavesi sonucu silaj kalitesinin, fermantasyon profilinin ve mikrobiyel özelliklerinin olumlu etkilendiği görülmüştür.Anahtar Kelimler: Fermantasyon özellikleri, laktik asit bakterisi, tuz, yonca silajı The effects of salt and lactic acid bacteria inoculant on silage quality, fermentation profile and microbial properties were investigated in this study. Salt and lactic acid bacteria were added to alfalfa hay seperately and together for this purpose. The four groups was formed no additive (control), salt, lactic acid bacteri (LAB), salt and lactic acid bacteria together. Each of 5 glass jars was prepared and opened on the 7th, 14th, 30th and 60th days of fermentation. Physical, chemical and microbiological analyzes were analyzed in silage samples. Total quality score and flieg score were significantly higher in the lactic acid group compared to the other groups. The dry matter ratio was increased, cellulose, acid detergent fiber and neutral detergent fiber content were decreased in the salt and lactic acid bacteria group added to silage. Fermentation of 60, the lowest pH value and ammonia nitrogen content of the silage were determined lactic acid and salt group. Acetic acid and lactic acid were increased and propionic acid and butyric acid were decreased in the salt and LAB group. It was determined that lactic acid bacteria increased and yeast mold count decreased in all groups. In terms of aerobic stability, the best result was detected in lactic acid group. In conclusion, the additive of salt and lactic acid bacteria seperately and together on silage quality, fermentation profile and microbial properties was positively influenced.Keywords: Fermentation Properties, lactic acid bacteria, salt, clover silage
Collections