Farklı paketleme yöntemlerinin buzdolabı koşullarındaki etsiz çiğ köftenin dayanma süresine etkisinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Şevik, Ramazan | |
dc.contributor.author | Sancar, Tuba | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:25:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:25:24Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/24025 | |
dc.description.abstract | Çiğ köfte; pişmemiş et, bulgur, salça ve çeşitli baharatların bir araya getirilerek yapıldığı el yapımı bir gıdadır. Avrupa Birliği'ne girme sürecinde satışa sunulan çiğ köftedeki, çiğ et ilavesi yasaklanmış ve etsiz çiğ köfte daha belirgin şekilde ortaya çıkmıştır. Çiğ etin çıkarılmasıyla ürün maliyeti düşmüş, dayanıklılık süresi artmış, tüketici talebi ise olumlu yönde etkilenmiştir. Günümüzde hızlı yemek (fast food) alışkanlığının yaygınlaşan bir yemek kültürü haline gelmesi, etsiz çiğ köfte tüketiminin artmasına da olanak vermiştir. Üretimin yaygınlaşmasıyla etsiz çiğ köfte üreten fabrikalar kurulmuş ve pek çok yerde satış noktaları açılmıştır. Etsiz çiğ köftenin, dayanıklılığını koruması açısından buzdolabı koşullarında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Proje kapsamında; buzdolabı koşullarında etsiz çiğ köftenin dayanıklılığını en iyi muhafaza edeceği ambalaj tipinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma esnasında vakum paketleme, filmle kaplama ve modifiye atmosfer paketleme yöntemleri uygulanmıştır. Paketlemesi yapılan etsiz çiğ köfte örneklerinin belirli sürelerde çeşitli kalite kriterleri incelenmiş ve en uygun paketleme yöntemi tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | Çiğ köfte, is a hand-made food made by combining raw meat, bulgur, tomato paste and a variety of spices. In the process of entering the European Union, containing of raw meat banned and meatless çiğ köfte emerged more clearly. By subtracting the raw meat, cost of products reduced, endurance time increased, the consumer demand also has increased. Today, fast food culture has become a widespread habit, and this situation made possible increasing consumption of meatless çiğ köfte. By the wide spreading of meatless çiğ köfte production the factories established and outlets were opened in many places.Although meatless çiğ köfte doesn't contain raw meat in its structure, it must be kept under refrigerator conditions to remain its endurance. Within the project, it is intended to determine the type of packaging to preserve the best durability of meatless çiğ köfte under refrigerator conditions. During this study, vacuum packaging, coating with films and modified atmosphere packaging methods were applied. Packaged meatless çiğ köfte samples were examined in various quality criteria and specified period then determined the most appropriate packaging method. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Farklı paketleme yöntemlerinin buzdolabı koşullarındaki etsiz çiğ köftenin dayanma süresine etkisinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | An investigation on the effectof different packaging methods to protection of cig köfte in fridge conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10120080 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 434927 |