Oğlak rasyonlarına kitosan ilave edilmesinin besi performansı, kan ve rumen parametrelerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmada, karma yeme farklı düzeylerde katılan kitosanın oğlaklarda besi performansı, kan ve rumen parametreleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, 30 adet ortalama 5-6 aylık yaşta benzer canlı ağırlıkta Honamlı melezi (Kıl keçisi x Honamlı) erkek oğlak kullanılmıştır. Denemede kullanılan hayvanlar her biri 10'ar oğlak içeren bir kontrol iki deneme grubu olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu konsantre yemine kitosan ilave edilmemiş, birinci deneme grubu konsantre yemine 100 mg/kg, ikinci deneme grubu konsantre yemine 200 mg/kg kitosan ilave edilmiştir. Deneme; 7 gün alıştırma yapılmış olup deneme 56 gün sürmüştür. Deneme süresince hayvanlara konsantre yeme ilaveten yonca kuru otu, buğday samanı ve ad libitum su verilmiştir. Oğlaklar denemenin 0, 14, 28, 42 ve 56. günü sabah yemlemesinden önce tartılmıştır. Çalışmanın 56. gününde her gruptan rastgele seçilen 7 hayvandan kan örnekleri, her gruptan rastgele seçilen 5 hayvandan rumen sıvısı örnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinde kan hematoloji değerlerine [PCV(%), Hb(g/l), RBC(x106il), MCHC(g/dl), MCH(i/g), MCV(fl), WBC(x103il), lenfosit(%), monosit(%), granulosit(%)] ve serum biyokimya (albumin, total protein, kreatin, üre, kolesterol, ALT, AST, ürik asit, glikoz, trigliserit, klor, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, kalsiyum) değerlerine bakılmıştır. Rumen sıvısında pH, protozoa sayısı, uçucu yağ asidi (asetik asit, propiyonik asit, bütirik asit) düzeyleri belirlenmiştir. Deneme sonunda, besi performansı, kan serum biyokimyasal değerleri, uçucu yağ asidi düzeyleri ve pH'da istatistiksel bir fark oluşmazken, tam kan değerlerinden WBC, RBC ve MID değerlerinde, protozoa sayısında istatiksel fark bulunmuştur. Bu çalışmada oğlak rasyonlarına kitosan ilave edilmesinin besi performansı, bazı kan ve rumen parametreleri üzerinde önemli bir fark yaratmadığı sonucuna varılmıştır. Kitosanın oğlak besisi üzerinde etkisinin anlaşılabilmesi için, farklı dozlarda daha uzun deneme süresinde benzer çalışmaların yapılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir. In this study, the effects of different levels of chitosan addition to the diets on fattening performance, blood and rumen parameters were investigated in goat. With this purpose, thirty Honamlı hybrid male goats, each 5-6 month-old and at similar weight were used in this trial. Animals were divided into three groups, as one control and two test groups, each consisting10 goats. While chitosan was not added to the concentrate of the control group,100 ppm and 200 ppm chitosan was added to the concentrate of the first and second experimental groups, respectively. The experiment was carried out for a total of 63 days, including 7 days of adaptation and 56 days of experimentation period. During the trial, in addition to the concentrate feed, alfafa, and wheat straw were given to animals and water ad libitum. The goats were weighed before feeding in the morning at day 0, 14, 28, 42 ve 56. On the day of 56, blood sampling was performed from randomly selected 7 animals from each group and rumen fluid was taken from randomly selected 5 animals from each group. Whole blood counts and biochemical parameters in blood. serum values were analyzed. The pH, protozoa count, and volatile fatty acid levels were determined in the rumen fluids at the end of the experiment. No significant difference was observed in serum biochemical values, volatile fatty acid levels and Ph in rumen, however, there was a statistically significant difference in the number of protozoa, WBC, RBC, and MID values in the whole blood. In this study, it was concluded that chitosan addition to the diets did not make any significant differences on fattening performance and some blood and rumen parameters. In order to understand the effects of chitosan in goat diets, it would be beneficial to perform similar studies at higher doses in a longer period.
Collections