Burdur ilindeki bazı süt sığırı işletmelerinde yemlerdeki aflatoksin B1 varlığının süte geçme durumunun araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Burdur ilinde faaliyet gösteren 20 süt sığırı işletmesinde üretilen sütteki aflatoksin M1'in hangi yem hammaddelerinden kaynaklandığını, bu yemi tüketen hayvanların sütlerindeki aflatoksin M1 seviyelerinin saptanmasını ve yem ile süt arasındaki aflatoksin ilişkisini ve toksikasyon risklerini incelemektir. Tüm işletmelerin rasyonlarında kullandıkları yem çeşitlerinden ve süt tanklarından numuneler alınmıştır. Yapılan analizlerde yem numunelerinin %68,23'ünde aflatoksine rastlanmıştır. İşletmelerin kullandığı rasyonları oluşturan hammaddelerde tek tek aflatoksin analizi yapılmış, ölçülen aflatoksin B1 değerleri ile günlük yem tüketimleri çarpılarak ve elde edilen değerler toplanarak günlük total aflatoksin B1 alımı hesaplanmıştır. Yemle alınan total aflatoksin B1 miktarı hayvan başına en düşük 0,108 µg/gün, en yüksek 22,6921 µg/gün olarak tespit edilmiştir. İşletmelerden alınan 20 süt numunesinin 13 tanesinde (%65) aflatoksin M1 tespit edilmiştir. Süt örneklerindeki aflatoksin M1 miktarı en düşük 0,0164 ng/l, en yüksek 0,1772 ng/l olarak tespit edilmiştir. Sütlerde ölçülen aflatoksin M1 değerleriyle günlük süt verimleri çarpılarak total aflatoksin M1 atılımı bulunmuştur. Süt örneklerindeki total aflatoksin M1 miktarı en düşük 0,286 ng/gün, en yüksek 3,7212 ng/gün olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda yemlerdeki aflatoksin B1' in en düşük %0,013, en yüksek %0,7 oranlarında sütle atıldığı gözlemlenmiştir. Geçiş miktarını azaltmak için yem hammaddelerinde aflatoksin oluşumunun düşürülmesi ve sütteki aflatoksin M1 miktarının azaltılmasında toksin bağlayıcının kullanılabileceği önerilmiştir. The aim of this study is to determine aflatoxin M1 from which feed raw materials used in 20 dairy cows operating in Burdur province, to detect levels of aflatoxin M1 in the milk of animals consuming these feeds and to examine the relationship between feed and milk. It also examines the risks of toxicity. Samples were taken from feed types and milk tanks used by all enterprises in their rations. As a result of analysis, aflatoxin was found in 68,23% of the feed samples. The aflatoxin analysis was performed for the raw materials forming the rations used by the enterprises and the total aflatoxin B1 intake was calculated by multiplying the daily feed consumption with the measured aflatoxin B1 values and collecting the obtained values. Feed samples taken from enterprises the minimum amount of aflatoxin B1 was detected to be 0,108 µg /day and the maximum 22,6921 µg/day. Aflatoxin M1 was detected in 13 (65%) of 20 milk samples taken from the enterprises. Besides, the amount of aflatoxin M1 was found to be the minimum 0.0164 ng/l and the maximum was 0,1772 ng/l in milk samples. Total aflatoxin M1 excretion was found by multiplying the daily milk yields with aflatoxin M1 values measured in milk. The amount of total aflatoxin M1 was found to be the minimum 0,286 ng/day and the maximum was 3,7212 ng/day in milk samples. As a result of this study, it was determined that aflatoxin B1 in the fodder passes at the minimum 0,04% and the maximum at 0,7% in aflatoxin M1. In order to reduce the amount of transition, it was recommended that decrease the formation of aflatoxin in storage of feed raw metarials and toxin binder could be used to reduce the amount of aflatoxin M1 in milk.
Collections