Enerjilendirilmiş oksijen ile muamele edilmiş içme suyunun ticari erkek sığır besi süreci ve performansı üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma ticari bir besi işletmesinde sığırların içme sularının oksijence zenginleştirilerek hayvanların besi performansı ile karkas randımanları üzerine olası etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 9-10 aylık yaşlardaki 10' ar baş Simental ve Holştayn olmak üzere toplam 20 baş erkek dana kullanılmıştır. Hayvanlar eşit sayıda iki gruba (her grupta beş Holştayn, beş Simental olacak şekilde) ayrılarak, birinci grup, işletmede halihazırda bulunan içme suyundan; ikinci gruptaki hayvanlar ise oksijence zenginleştirilmiş içme suyundan tüketmiştir. Çalışmada, Holştayn ırkı sığırların besiye başlama yaşları ile besi başı canlı ağırlıkları sırasıyla 298 gün ve 407,20 kg olurken; belirtilen değerler Simental ırkı için 286,20 gün ve 399,10 kg olarak belirlenmiştir. Holştaynların 6 aylık besi sonundaki canlı ağırlığı 571,60 kg olurken; Simental ırkı danaların ise 615 kg olarak belirlenmiş, ilk ay hariç tüm dönemler için ırklar arasındaki farklar istatistiki açıdan önemli (P<0.05) olmuştur. Besi süresince Holştaynların besi başında (1. ay) ve besi sonundaki (6. ay) günlük canlı ağırlık artışı değerleri sırasıyla 633 g ile 1133 g olurken; aynı dönemlerdeki Simental ırkı için 933 g ile 1,233 g olarak belirlenmiştir. Çalışmada oksijence zenginleştirilmiş su içen gruptaki hayvanların besi süresince gerek canlı ağırlık değişimi gerek de günlük canlı artışı değerleri açısından kuyu suyu içen gruba göre nispeten daha yüksek değerlere ulaştığı görülmekle birlikte, söz konusu farklılıklar istatistiki önem teşkil etmemiştir (P>0.05). Yine oksijence zenginleştirilmiş içme suyunu tüketen grubun besi süresindeki ortalama yemden yararlanma oranı 7,18 olurken; aynı oran kuyu suyu tüketenler için ise 7,26 olmuştur. Çalışmada besi süresi sonrasında kesime sevk edilen Simental ırkı sığırların Holştaynlara göre (%56,55), zenginleştirilmiş su tüketenlerin de kuyu suyu tüketenlere göre (%56,02) daha yüksek sıcak karkas randımanı değerlerine sahip oldukları görülmüştür. Tez çalışması, enerjilendirilmiş oksijenli içme suyunun sığırrlarda besi performansı üzerine olası etkilerinin belirlenmesine yönelik ilk olma özelliğini taşımakta ve dolayısıyla sonraki araştırmalar için de önemli bir veri niteliğinde olacağı ön görülmektedir. This study was conducted to determine the potantial impact of drinking water enriched with oxygen on fattening performance and dressing percentages of cattle in a commercial beef cattle enterprise. In the study, a total of 20 male cattle, consisting of 10 Simmental and Holstein, aged between 9-10 months were used. Animals were separated into two groups with five Simmental and five Holstein in each group. While the first group consumed drinking water available at present, the second group consumed drinking water enriched with oxygen. Initial age and liveweight were detected as 298 day and 407.20 kg, respectively for Holstein cattle. The same values were also determined 286.20 day and 399.10 kg, respectively for Simmental cattle. While the liveweight of Holstein and Simmental were 571.60 kg and 615 kg, respectively at the end of the semi-annual fattening period; the differences between breeds were statistically significant (P<0.05) for all periods, except the first month. Daily gains for Holstein were detected as 633 g and 1133 g, respectively at the beginning (1st month) and the end (6th month) of the fattening period. The same values for Simmental were also 933 g and 1233 g, respectively. The animals consumed water enriched with oxygen had higher values than the other group for both change of liveweights and daily gains during the fattening periods. But, these differences were not statistically significant (P>0.05). In addition to this, the average feed conversion value for the consuming enriched water group was 7.18. The same value was detected as 7.26. It was determined that Simmental cattle had higher hot dressing percentage value (56.55%) than Holstein cattle and also the group consumed water enriched with oxygen had higher value (56.02%) than the group consumed well water. This was the first study related the potential impacts of drinking water enriched with oxygen on fattening performance. Thereby, it can be predicted that the results of the present study will provide a data archive for further studies.
Collections