TOKİ binalarında mutfak mekanı tasarımı: Denizli örneği
dc.contributor.advisor | Yücedağ, Cengiz | |
dc.contributor.author | Şirin, Melis | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:47:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:47:13Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-02 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239974 | |
dc.description.abstract | Mutfak konut sakinlerinin atölyesidir. İyi tasarlanmış bir mutfak yapılan işten ve zamandan kazandırarak kullanıcıların daha az yorulmasını sağlamaktadır. Mutfakta verimli zaman geçirmek için lavabonun, ocağın ve buzdolabının kurgusunun doğru planlanması gerekmektedir. Bu çalışmada, Denizli ili Akvadi Bölgesi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarının mutfak mekanları incelenmiş, kullanıcıların memnuniyetleri araştırılmış ve elde edilen bulgular dikkate alınarak bu mutfaklar için alternatif mutfak tasarımları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca TOKİ mutfak mekanları incelendiğinde kullanıcıların planlı mutfak yerleşiminin yapılmadığı tespit edilmiştir. TOKİ mutfak mekanında kullanılan malzemeler hem düşük kalite hem de yanlış yerleşim planına sahip olsa da, konut sakinlerinin mevcut mutfak malzemeleri ve mekan düzeninden memnun oldukları anlaşılmıştır. Kullanıcıların çoğunluğu mutfak mobilyalarında daha çok krem rengi tercih etmişlerdir. Kullanıcılar çoğunlukla malzeme olarak mutfak tezgah yüzeyi için mermeriti ve dolap gövde ve kapakları için ise laminat kaplamayı seçmişledir. Mutfak tezgahı ile üst dolap arasında seramik malzemeyi kullanmışlardır. Yemek yeme eylemini çoğunlukla mutfakta gerçekleştirmektedirler. TOKİ 2+1 ve 3+1 konut mutfak mekanları için yapılan alternatif tasarımlar kullanıcıların ihtiyaçlarını giderme bağlamında daha planlı bir mutfak mekanı sağlamaktadır. Sonuç olarak, mutfak mekan tasarımının ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde tasarlanması gerekmektedir. Mutfak mekanındaki malzemelerin kullanılacak alana uygunluğuna dikkat edilerek seçilmesi ve kişinin ihtiyaçları çerçevesinde planlamanın gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. | |
dc.description.abstract | Kitchen is a workshop for its residents. A well-designed kitchen, saving the time and energy, makes the users less tired. In order to spend the time efficiently in the kitchen, it is necessary to plan the sink, stove and refrigerator properly. In this study, the kitchens of the people living in the Housing Development Administration in Akvadi Region in Denizli Province (TOKI) were examined and user's satisfaction from their kitchens were analyzed. Also, the alternative kitchen designs were realized by taking into consideration results from the examination of kitchen and user's satisfaction. Also, when kitchen spaces in TOKİ were examined it was determined that the planned kitchen settlement was not done. Even though the materials used in kitchens established by TOKI had both low quality and wrong settlement plan, it was found out that the residents were satisfied with their current kitchen equipment and layout. The majority of users preferred cream color in their kitchen furniture. They mostly selected marbelite for the kitchen counter surface, laminate flooring for the doors and shaft of cabinet as material. They used ceramic material between the kitchen counter and the upper cabinet. Most of them had a meal in the kitchen. Alternative kitchen designs realized for 2+1 and 3+1 houses of TOKI have provided a well-planned kitchen in the context of user's satisfaction. As a result, it is necessary to plan and design the kitchens meeting the needs of users. Selection of the suitable materials for the kitchen and planning the kitchen considering the user's needs is very crucial. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İç Mimari ve Dekorasyon | tr_TR |
dc.subject | Interior Design and Decoration | en_US |
dc.title | TOKİ binalarında mutfak mekanı tasarımı: Denizli örneği | |
dc.title.alternative | Kitchen design in toki buildings: Case of Denizli, Turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-02 | |
dc.contributor.department | Mekansal Planlama ve Tasarım Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10251107 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 564043 | |
dc.description.pages | 113 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |