Burdur Dimriti üzümü (vitis vinifera l.) özütü kullanılarak gümüş nanopartiküllerin sentezlenmesi
dc.contributor.advisor | Kendüzler, Erdal | |
dc.contributor.author | Özkan, Sinan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:47:03Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:47:03Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-09 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239879 | |
dc.description.abstract | Günümüzde, nanopartiküllerin sentezlenmesinde çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler kullanılmaktadır. Biyolojik yöntem ile sentezlenen nanopartiküller, daha hızlı, daha güvenli, daha düşük sıcaklıklarda çalışır ve çevreye zarar vermeyen bileşenler içerir.Bu tez çalışmasında, yeşil kimya prensiplerine uygun gümüş nanopartiküllerinin sentezlenmesi gerçekleştirilmiştir. Sentezde, Burdur Bölgesinde yetiştirilen kurutulmuş Dimrit üzümünden elde edilen özüt kullanılmıştır. Özüt, kuru Dimrit üzümünün geri soğutucu altında su ortamında kaynatılıp süzülmesiyle elde edilmiştir. Sentez, Dimrit üzümü özütü üzerine AgNO3 ilave edilerek karanlık bir ortamda oda sıcaklığında yapılmıştır. Elde edilen nanopartiküllerin karakterizasyonunda UV-Vis, FTIR, TEM ve XRD kullanılmıştır. Nanopartikül için yüzey plazmon rezonans bandının 451 nm ve ortalama çap 30±11 nm'dir. Sentezlenen gümüş nanopartiküllerin genellikle küresel şekillerde olduğu bununla birlikte üçgen ve tetragonal şekillerin de olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elde edilen gümüş nanopartiküllerin antibakteriyel özelliklerinin de olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | Nowadays, various physical, chemical and biological dmethods are used in the synthesis of nanoparticles. Nanoparticles synthesized by the biological method work faster, safer, operate at lower temperatures and contain components that do not harm the environment.In this thesis, the silver nanoparticles were synthesized based on the principles of green chemistry. During synthesize, the extract obtained from the dried Dimrit grape growned in the Burdur region was used. The extract was obtained by boiling the dried Dimrit grape into water under reflux and then it was filtered. The synthesis was carried out in a dark environment at room temperature by adding AgNO3 onto the Dimrit grape extract. The characterization of the obtained nanoparticles were performed by UV-Vis, FTIR, TEM and XRD. The highest plazmon band for the nanoparticle is 451 nm and the average diameter of it is 30±11 nm. The synthesized silver nanoparticles are generally spherical in shape, but they also contain triangular and tetragonal shapes. In addition, the antibacterial properties of the synthesized silver nanoparticles were also found. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Burdur Dimriti üzümü (vitis vinifera l.) özütü kullanılarak gümüş nanopartiküllerin sentezlenmesi | |
dc.title.alternative | Synthesis of silver nanoparticles using Burdur Dimriti grape (Vitis vinifera L.) extract | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-09 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Nanoparticles | |
dc.subject.ytm | Green chemistry | |
dc.subject.ytm | Synthesis | |
dc.subject.ytm | Grape | |
dc.identifier.yokid | 10274867 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 566268 | |
dc.description.pages | 80 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |