Hayvancılık işletmeleri ve termal kaynaklardan alınan toprak ve su örneklerinden miksobakterilerin izolasyonu, tanımlanması ve antibakteriyel aktivitelerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Baran Ekinci, Melike | |
dc.contributor.advisor | Kart, Arzu | |
dc.contributor.author | Duman, Neşecan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:46:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:46:49Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-01-28 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239816 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada miksobakteriler İzmir, Eskişehir, Bursa, ve Denizli'den (Bozkurt ilçesinden) temin edilen 52 adet toprak örneği ve ikisi termal kaynaklardan olmak üzere 4 adet su örneğinden izole edilmiştir. İzolasyon aşamasında örnekler nutrient agarda 28°C ve 50°C'de 7 gün süresince inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonucunda morfolojik özelliklerine göre miksobakteri olarak belirlenen 56 izolattan 21 izolat test çalışması için kullanılmıştır. Saf olarak elde edilen 10 izolat için biyokimyasal tanı testleri ve mikroskobik inceleme yapılmıştır. Buna göre çalışılan izolatlar içerisinde bilinen 17 cins miksobakteriden 5 cinse (Myxococcus sp., Cystobacter sp., Stigmatella sp., Nannocytis sp., Polyangium sp.) ait örneğin olduğu saptanmıştır. Miksobakteri olduğu belirlenen izolatların antibakteriyel aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla etil asetat ile ekstraksiyon yapılmıştır. Elde edilen örneklerin Gram pozitif (Bacillus cereus ve Staphylococcus aereus) ve Gram negatif (Escherichia coli ve Pseudomanas aeruginosa) patojen mikroorganizmalar için etkinlikleri belirlenmiştir. Bu yöntemle elde edilen örneklerin S. aereus (23, 33 ve 34 numaralı izolatlar) ve B. cereus (9, 23, 33, 34 numaralı izolatlar) için güçlü antibakteriyel etki gösterirken E. coli ve P. aeruginosa için antibakteryel etkilerinin olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen bu verilere göre izole edilen miksobakterilerin antibakteriyel potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, Myxobacteria were isolated in 52 soil samples from İzmir, Eskişehir, Bursa and Denizli (Bozkurt area) and 4 water samples, two from thermal sources. Samples were inoculated in nutrient agar and incubated for 7 days at 28°Cand 50°C. Of the 56 colonies that were determined morphologically as myxobacteria after incubation, 21 isolates were used. Ten purified cultures were subjected to biochemical diagnostic tests and microscopic examination. According to the biochemical tests and morphological definitions, 5 out of 17 known myxobacteria (Myxococcus sp., Cystobacter sp., Stigmatella sp., Nannocytis sp., Polyangium sp.) were obtained. In order to determine the antibacterial activity of the isolates identified as myxobacteria, an extraction procedure with ethyl acetate was performed. The activity of the samples against Gram positive (B. cereus ve S.aureus) and Gram negative (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa) pathogenic microorganisms were also determined. The samples showed a strong antibacterial effect against S.aureus (isolates 23, 33 and 34) and B.cereus (isolates 9, 23, 33, 34), but no antibacterial effect against E. coli and P. aeruginoas. Results indicated that the isolated myxobacteria may have a potential for antibacterial activity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoteknoloji | tr_TR |
dc.subject | Biotechnology | en_US |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Hayvancılık işletmeleri ve termal kaynaklardan alınan toprak ve su örneklerinden miksobakterilerin izolasyonu, tanımlanması ve antibakteriyel aktivitelerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Isolation, identification and determination of antibacterial activities of myxobacteria from soil and water samples obtained from livestock farms and thermal springs | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-28 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10308821 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 605384 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |