Kırşehir ekolojik koşullarında ekim sıklığının bazı yeşil mercimek çeşitlerinde (Lens culinaris Medic.) verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Farklı ekim sıklıklarının (100, 200, 300 tohum/m²) farklı mercimek çeşitlerinin verim ve verim öğeleri (Kayı-91, Sultan-1, Bozok, Meyveci 2001, Gümrah, Ankara Yeşil, Karagül, Ceren, Yusufhan) üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2016 yılında Kırşehir ekolojik koşullarında yürütülen bu araştırma, tesadüf bloklarında bölünmüş deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.Araştırmada ekim sıklığı arttıkça incelenen özelliklerden metrekarede bitki sayısının, ilk bakla yüksekliğinin, bitki boyunun, biyolojik verimin ve dane veriminin arttığı görülürken, bitkide bakla ve dane sayısının, bin dane ağırlığının, bitkide boş bakla sayısının, bitkide bakla sayısının, bitkide dane ağırlığının ve bin dane ağırlığının ise azaldığı tespit edilmiştir.Araştırmada, ekim sıklığına bağlı olarak tane veriminin 157.4 ile 204.9 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Ekim sıklığı arttıkça dane veriminde artışların saptandığı ve en yüksek dane veriminin 204.9 kg ile metrekarede 300 tohumda elde edildiği tespit edilmiştir. Oysa denemede en seyrek ekimin yapıldığı 100 tohum/m2 ekim sıklığında ise en düşük dane verimi (157.4 kg/da) saptanmıştır. Sonuç olarak en yüksek dane verimi 244.9 kg/da ile Karagül çeşidinin 300 tohum/m² ekim sıklığında elde edildiği saptanırken, en düşük tane verimi ise 138.4 kg/da ile 100 tohum/m² ekim sıklığında Meyveci çeşidinden elde edilmiştir. This study was aimed to conducted the effects of different three seeding rates (100, 200, 300 seed m-²) on different nine lentil varieties of yield and yield components (Kayı-91, Sultan-1-1, Bozok, Meyveci 2001, Gümrah, Ankara Yeşil, Karagül, Ceren, Yusufhan) in 2016 under Kırşehir ecological conditions. The experimental design was a randomized complete block, arranged as split-plot with with three replications. It was determined that as the increasing of the seeding rates, the number of plants per square meter, the height of the first pod, plants height, biological yield and grain yield were increased, but number of pods per plant, the weight of the seed in the plant, the number of pods per plant, the number of seeds per plant, the number of empty pods per plant, and 1000 grain weight were decreased.In the study, seed yield was varied between 157.4 and 204.9 kg da-1 depending on the seeding rates. To concluded that the increasing of the seeding rates increased seed yield and the highest seed yield (300 seed m-², 204.9 kg da-1) was obtained in the highest seeding rates. However, the lowest grain yield (157.4 kg da-1 ) was determined in the 100 seed m-² seeding rates. Moreover the highest grain yield was obtained in Karagül variety by 244.9 kg da-1 in 300 seed m-² seeding rates, while the lowest grain yield in Meyveci lentil cultivar in 100 seed m-² seeding rates with 138.4 kg da-1 was determined in Kırşehir ecological conditions.
Collections