Saccharomyces cerevısiae ile fermente edilen yemin bıldırcınlarda büyüme performansı, fekal mikrobiyota ve ileum histolojisi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, maya ile fermente edilen büyütme yeminin probiyotik kaynağı olarak etlik bıldırcınlarda etkilerinin belirlenmesidir. Bu çalışmada 21 günlük yaşta, canlı ağırlıkları benzer 120 erkek etlik bıldırcın kullanılmıştır. Deneme 21 gün sürmüştür. Deneme de 3 muamele grubu oluşturulmuş ve her muamele grubunun 4 tekerrürü olacak şekilde eşit ağırlıktaki civcivler tekerrürlere yerleştirilmiştir. Muamele grupları; 1) Kontrol, 2) M1 (%5 maya fermenteli yem ilavesi), 3) M2 (%10 maya fermenteli yem ilavesi). Yem ve su hayvanlara ad libitum olarak verilmiştir. Deneme 50x100x50 cm alana sahip olan yer kafeslerinde ve talaş zemin üzerinde yürütülmüştür. Yem tüketimi ve canlı ağırlık artışı haftalık kaydedilip yemden yararlanma oranı hesaplanmıştır. Çalışma sonunda M1 grubunda canlı ağırlıkta artış ve benzer şekilde M1 grubunda yemden yararlanma oranında iyileşme görülmüştür (P<0,05). Sindirim sistemi uzunluğu M2 grubunda artış göstermiş, yine M1 grubunda sindirim sistemi ağırlığında artış görülmüştür. Taşlık ağırlığı M2 grubunda diğer gruplara göre artmıştır (P<0,05). Villi uzunluğu da muamele gruplarında linear bir artış gösterirken kript derinliği de M1 gruplarında artmıştır. Muamele gruplarında fekal mikrobiyota değişmemiş ancak M1 grubunda fekal maya sayısının arttığı tespit edilmiştir. Çalışma sonunda maya ile fermente yem ilavesinin canlı ağırlık artışını, YYO, SSU, SSA, villi uzunluğunu ve kript derinliğini arttırdığı bulunmuştur. Sonuç olarak; maya ile fermente edilen yem ilavesinin etlik bıldırcınlarda performansı ve bağırsak sağlığını iyileştirdiği, buna bağlı olarak kanatlı hayvanların beslenmesinde probiyotik kaynağı olarak kullanılabilirliği belirlenmiştir. The aim of this study was to determine the effect of yeast fermented grower diet as a probiotic source in quails. In this trial, 21 days old 120 male quails equalized live weight were used. Trial lasted 21 days. Tree treatment groups were consisted and 4 replicate for each treatment and chicks distributed belonging groups and replicates. Feed and water offered ad libitum. Trial was conducted in 50x100x50 ground cages with wood shaving. Feed intakes (FI), live weight gain (LWG) and feed conversion ratio (FCR) were recorded weekly. At the end of study growth and FCR developed in M1 group than control group (P<0,05). Gastro intestinal length (GITL) increased in M2 group than control and M1 group. Gastro intestinal weight (GITW) increased in M1 group than in the control and M2 group. Gizzard increased M2 group than that of other groups (P<0,05). Villi length increased linearly in dietary groups (P<0,01), crypt depth increased M1 group (P<0,01). Fecal microbiota did not change, but fecal yeast count was tend to increase in M1 group. At the end of this study. it was found that yeast fermented diet supplementation developed weight gain and FCR, GITL, GITW, villi length and crypt depth. To conclude, the addition of yeast fermented feed improves performance and intestinal health in broiler quails, therefore, its usability as a probiotic source in poultry nutrition was determined.
Collections