Yumurtacı bıldırcın rasyonuna tarhana ilavesinin yumurta verimi ve kalite kriterleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, büyütme yemine probiyotik kaynağı olarak farklı dozlarda tarhanailavesinin Japon bıldırcınlarında yumurta verim parametreleri ve yumurta kalite özellikleriüzerine etkilerini belirlemektir. Denemede 10 haftalık yaşta yumurtacı Japon bıldırcınlarıkullanılmıştır. Deneme 56 gün sürmüştür. Denemede bıldırcınlar 3 gruba ayrılarak her grupta8 tekerrür olacak şekilde yerleştirilmişlerdir. Çalışmada 96 adet Japon bıldırcınıkullanılmıştır. Muamele grupları; 1) Kontrol grubu, 2) T1 (%0.25 Tarhana ilaveli yem), 3)T2(%0.50 Tarhana ilaveli yem) olarak ayarlanmıştır. Deneme 60 x 35 x 97 cm boyutlarındanipel suluklu cimuka marka yumurtacı bıldırcın kafeslerinde yürütülmüştür. Yem tüketimlerive yemden yararlanma oranları haftalık tartımlarla hesaplanmıştır. Yumurtalar günlüktoplanmış ve tartılmıştır. Yumurta analizleri Salı günleri yapılmış ve her pazartesi toplananyumurtalar tartılarak 1 gün süreyle bekletilmiş ve iç dış kalite özellikleri belirlenmiştir.Çalışma sonunda yeme farklı dozlarda tarhana ilavesinin % yumurta verimi, yem tüketimi veyemden yararlanma oranını, yumurta iç ve dış kalite özelliklerini etkilemediği belirlenmiştir.% 0,5 tarhana ilavesinin roche renk skala değerini (Sarı değeri) kontrol grubuna göre arttırdığı%1 düzeyinde tarhana ilavesinin kırılma direncini düşürdüğü belirlenmiştir. Sonuç olarak%0,5 tarhana ilavesinin yumurta performansını etkilemeksizin yumurta sarı rengini arttırmakiçin kullanılabileceği belirlenmiştirEylül 2019, 37 SayfaAnahtar Kelimeler: Bıldırcın, Tarhana, Probiyotik The aim of this study was to determine the effects of dietary tarhana supplementation as aprobiotic source at different doses on egg yield parameters and egg quality characteristics inJapanese quails. Japanese quails were used at the age of 10 weeks. The experiment lasted 56days. The quails were divided into 3 groups and 8 replicates and 96 Japanese quails were usedin the study. Treatment groups; 1) The control group, 2) T1 (0.25% Tarhana added feed), 3)T2 (0.50% Tarhana added feed). The experiment was conducted in cimuka brand laying quailcages with 60 x 35 x 97 cm dimensions. Feed consumption and feed conversion ratio werecalculated by weekly. The eggs were collected daily and weighed. Egg analyzes wereperformed on Tuesdays and eggs collected every Monday were weighed and kept for one dayand internal and external quality characteristics were determined. At the end of the study, itwas determined that dietary tarhana suplementation in different doses did not affect the eggyield, feed consumption and feed utilization rate, internal and external quality characteristicsof the eggs. It was determined that adding 0.5% tarhana supplementation increased the rochecolor scale value (Yellow value) compared to the control group and adding 1% tarhanadecreased the fracture resistance. As a result, it was determined that addition of 0.5% tarhanacan be used to increase egg yellow color without affecting egg performance.September 2019, 37 PagesKeywords: Quail, Tarhana, Probiotics
Collections