Show simple item record

dc.contributor.advisorAkarca, Gökhan
dc.contributor.authorCeran, Nurşah
dc.date.accessioned2020-12-02T09:23:39Z
dc.date.available2020-12-02T09:23:39Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-10-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/23718
dc.description.abstractBu araştırmada hamburger köftelerine 4 öncelikli gıda patojeni (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella spp. ,Listeria monocytegenes) inoküle edilerek elde edilen numunelere 4 farklı konsantrasyonda mercanköşk ve tarhun ekstraktları ilave edilmiş ve kontrol numuneleriyle karşılaştırılarak gıda patojenlerindeki sayıların logaritmik olarak değişimleri incelenmiştir.Depolama süresinin 0., 1, 2. ve 3. saatlerinde gıda patojenlerinin sayıları incelenmiş, mercanköşk ve tarhun ekstraktı ilaveli numunelerde, kontrol numunelerine kıyasla logaritmik olarak daha fazla düşüş gösterdiği saptanmıştır. Araştırmada en etkili ekstraktın tarhuna ait olduğu ve tarhun ekstraktına karşı en hassas mikroorganizmanın Listeria monocytogenes olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, 4 samples of food pathogens (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella spp., Listeria monocytegenes) were inoculated into the hamburger roots and the marjoram and tarhun extracts were added to the samples obtained at 4 different concentrations and the logarithmic changes of the numbers in food pathogens were examined compared with control samples.The number of food pathogens was investigated at 0., 1., 2. and 3. hours of storage, and samples of marrow extracts of marjoram and tarhun showed a logarithmic decrease compared to control samples. It was determined that the most effective extract belongs to the soil and Listeria monocytogenes is the most sensitive microorganism against the tarhun extract.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDeğişik konsantrasyonlarda ilave edilen tarhun ve mercanköşk ekstraktlarının, hamburger köftelerinde bulunması muhtemel bazı gıda patojenleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeTarragon and oregano extracts of which were added in various concentrations, likely to be found some food hamburger patties effects on those pathojin
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-10-09
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10106747
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid511104


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess