Obez ve fazla kilolu bireylerin beslenme durumları ile kan lipitleri ve karaciğer enzim düzeylerinin ilişkisinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; 03.04.2017-31.07.2017 tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesi Diyet Polikliniğine başvuran beden kütle indeksi 25 ve üzerinde olan bireylerin kan lipit düzeyi ve karaciğer enzim düzeylerini araştırmak, antropometrik ölçümlerle bulguları desteklemek; bireylerin beslenme durumları ile kan lipitleri ve karaciğer enzim düzeylerinin ilişkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamına 18 yaş ve üzeri 244 birey alınmıştır.Çalışmaya katılan bireylerin %20'sinin hafif şişman, %80'inin çeşitli seviyelerde obez; %25'inin HDL düzeyi düşük; %57'sinin LDL, %55'inin trigliserit, %54'ünün T-kolesterol, %5'inin AST, %13'ünün ise ALT düzeyi yüksek çıkmıştır. Su tüketimi fazla olan ve/veya diyet yapan (zayıflama diyeti veya az kolesterollü diyet) bireylerde HDL düzeyinin daha yüksek; LDL, trigliserit, T-kolesterol ve ALT düzeylerinin daha düşük olduğu görülmüştür (p<0,05).Yemek pişirmede fazla yağ kullanan bireylerde HDL, LDL, TG, T-kolesterol ve ALT düzeylerinin olumsuz etkilendiği; kuyruk yağı tüketimi fazla olan bireylerde ise HDL, LDL, TG, T-kolesterol, AST ve ALT düzeylerinin olumsuz etkilendiği görülmüştür (p<0,05). Kan lipitleri ve karaciğer enzim düzeylerinin normal olması için az yağlı ve az kolesterollü diyet yaşam şekli haline getirilmelidir.Anahtar kelimeler: Şişmanlık, kan lipitleri, karaciğer enzimleri This study; To investigate blood lipid level and liver enzyme levels of individuals with a body mass index of 25 or more who applied to Sivas Numune Hospital Diet Polyclinic between 03.04.2017-31.07.2017 and to support the findings with anthropometric measurements; in order to evaluate the relationship between nutritional status of individuals and blood lipids and liver enzyme levels. 244 individuals, aged 18 years and over, were included in the study.Of the individuals participating in the study; 20% were overweight and 80% were obese at various levels; of 25% had low HDL level; of 57% had high LDL levels, of 55% triglycerides, of 54% total cholesterol, of 5% AST and of 13% ALT.HDL levels are higher in individuals with high water consumption and / or diet (weight loss diet or low cholesterol diet); LDL, triglyceride, T-cholesterol and ALT levels were found to be lower (p <0.05).HDL, LDL, TG, T-cholesterol and ALT levels were adversely affected in individuals who consumed too much fat during cooking; HDL, LDL, TG, T-cholesterol, AST and ALT levels were found to be adversely affected in the individuals with higher tail fat consumption (p <0,05). The low-fat and low-cholesterol diet should be made into a lifestyle for blood lipids and liver enzymes to be normal.Key Words: Obesity, Blood Lipids, Liver Enzymes
Collections