Ortodontik tedavi gören hastalarda probiyotik bakteri içeren kefirin sistemik tüketiminin ve probiyotikli diş macununun lokal uygulamasının tükürükteki mikrobiyal kolonizasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı ortodonti hastalarında düzenli probiyotik tüketiminin tükürük mikrobiyal kolonizasyonu üzerine etkisini belirlemek ve probiyotik ürünlerin sistemik tüketimi ile lokal uygulaması arasındaki farkı karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir.Bu çalışma her birinde 15 ortodonti hastası olan 3 gruptan oluşmaktadır. Kontrol grubu: Probiyotik tedavi almayan hastalardır. Kefir grubu: Günde 2x100 ml kefir tüketirken, Diş macunu grubu: Günde 2 kez dişlerini probiyotik içerikli diş macunuyla fırçalamıştır. Örnekler 3 zamanda toplanmıştır: Çalışmanın başlangıcı, 3 hafta sonra ve 6 hafta sonra. Tükürük akış hızı, tamponlama kapasitesi, tükürük Streptecoccus mutans (S. mutans) ve Lactobacillus seviyeleri değerlendirilmiştir. Tamponlama kapasitesi için CRT buffer, S. mutans ve Lactobacillus seviyelerini belirlemek için CRT bacteria kit kullanılmıştır.Tükürük S. mutans ve Lactobacillus seviyelerinde, kefir ve diş macunu grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlenmiştir (p<0,05). Tamponlama kapasitesinde; diş macunu grubunda, kontrol ve kefir grubuna kıyasla istatiksel olarak anlamlı bir artış gözlenirken, tükürük akış hızındaki değişim istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.Sabit ortodonti tedavi sırasında düzenli probiyotik kullanımı tükürük S. mutans ve Lactobacillus seviyelerini düşürebilir. Keywords: Diş macunu; Kefir; Lactobacillus; Probiyotik; Streptococcus mutans. This study aims to determine the effect of regular probiotic consumption on microbial colonization in saliva in orthodontic patients and to comparatively evaluate the difference between the systemic consumption of probiotic products and the local application.This study consisted of three groups with 15 orthodontic patients each. The control group included patients who did not receive any probiotic treatment, the kefir group consumed 2 × 100 ml kefir a day, and the toothpaste group brushed their teeth with toothpaste with probiotic content twice a day. Samples were collected at 3 times: at the beginning of the study, three weeks later and six weeks later. The salivary flow rate, buffer capacity, and saliva Streptococcus mutans (S. mutans) and Lactobacillus levels were evaluated. Chair-side kits was used to determine the S. mutans and Lactobacillus levels.A statistically significant decrease was observed in the saliva S. mutans and Lactobacillus levels in the kefir and toothpaste groups in comparison with the control group (p<0.05). A statistically significant increase was observed in the toothpaste group in comparison with the control and kefir groups in buffer capacity. Change in the salivary flow rate was not statistically significant. The regular use of probiotics during a fixed orthodontic treatment can reduce saliva S. mutans and Lactobacillus levels.Keywords: Kefir; Lactobacillus; Probiotics; Streptococcus mutans; Toohpaste.
Collections