Perioperatif Hiperglisemi Yönetimi İçin Geliştirilen Normoglisemi Kontrol Listesinin Cerrahi Alan Enfeksiyonları Üzerine Etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, perioperatif normoglisemi yönetimi için etkinliği kanıtlanmış uygulanabilir bir normoglisemi kontrol listesinin geliştirilmesi ve uygulanan normoglisemi kontrol listesinin cerrahi alan enfeksiyonu üzerine etkisini değerlendirmek amacı ile yapıldı. Araştırma, prospektif randomize kontrollü deneysel tipte bir vaka- kontrol çalışmasıdır. Çalışma bir üniversite hastanesinde kolesistektomi yapılan hastalar ile gerçekleştirildi. Araştırmada örnekleme alınabilme kriterlerini taşıyan, diyabet tanısı olan veya stres hiperglisemisi (açlık kan glukoz düzeyi 100 mg/dl üzeri) gelişen hastalar deney (40) ve kontrol (40) gruplarına atandı. Deney grubuna atanan hastalara ameliyat öncesi, sırası ve sonrası (48 saat süresince kan glukoz düzeyi 80-150mg/dl aralığında tutulacak şekilde uygulanan sürekli insülin infüzyonu) kan glukoz düzeyine göre normoglisemi kontrol listesi uygulandı. Kontrol grubuna klinikte var olan rutin uygulama yapıldı. Bu çalışmada stres hiperglisemisi (%72.7) gelişen hastalarda diyabet tanısı (%27.3) olan hastalara göre daha yüksek oranda cerrahi alan enfeksiyonu geliştiği ancak, gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlendi (p>0.05). Deney grubunda (6.45±0.815) yer alan hastaların kontrol grubuna (12.95±1.584) göre ameliyat sonrası ilk beslenme süresinin daha kısa olduğu ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p<0.05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında deney grubunda ameliyat sonrası (30 gün içinde) cerrahi alan enfeksiyonu gelişme riskinin %25 azaldığı belirlendi. Risk katsayı hesaplamasına göre kontrol grubunda deney grubuna göre cerrahi alan enfeksiyonu gelişme riskinin 15 kat daha fazla olduğu bulundu (Odds:14.79). Kontrol ve deney grubu arasında cerrahi alan enfeksiyonu gelişme riski açısından farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p<0.05). Kontrol grubunda 6 hastada (%54.5) derin insizyonel cerrahi alan enfeksiyonu geliştiği, en çok üreyen mikroorganizmanın E. Coli ve Gram (-) Basil (%83.3) olduğu belirlendi. This study was conducted to develop an applicable normoglycemia checklist with proven efficacy for perioperative normoglycemia management and to evaluate the effect of the applied normoglycemia checklist on surgical site infection (SSI).The study is a prospective randomized controlled experimental type case-control study. The study was conducted in a university hospital with patients with cholecystectomy. Patients with diabetes or stress hyperglycemia (fasting blood glucose level above 100 mg/dl), who met the sampling criteria in the study were assigned to the experimental (40) and control (40) groups. A normoglycemia checklist was applied to the patients selected for the experimental group preoperatively, during surgery and postoperatively (continuous insulin infusion applied to keep the blood glucose level in the range of 80-150mg/dl for 48 hours after surgery) according to their blood glucose level. The routine practice available in the clinic was applied to the control group.In this study, ıt was determined that patients with stress hyperglycemia (72.7%) developed surgical site infection at a higher rate than those with DM (27.3%), but the difference between them was not statistically significant (p> 0.05). It was found that the patients in the experimental group (6.45 ± 0.815) had a shorter first postoperative feeding period than the control group (12.95 ± 1.584) and the difference between them was statistically significant (p <0.05). When compared with the control group, it was determined that the risk of developing surgical site infection after surgery (within 30 days) was reduced by 25% in the experimental group. According to the risk coefficient calculation, it was determined that the risk of developing surgical site infection was 15 times higher in the control group compared to the experimental group (Odds: 14.79). The difference between the control and experimental groups in terms of the risk of developing surgical site infection was found to be statistically significant (p<0.05). Deep incisional surgical site infection developed in 6 patients (54.5%) in the control group and the most common microorganisms were E. Coli and Gram (-) Bacillus (83.3%).
Collections