Ortodontik tedavide kullanılan elastik zincirlerin ortamdaki ısı değişimi, su emilimi ve zamana bağlı olarak kuvvet azalmasının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı; farklı markalar tarafından üretilen elastomerik zincirlerde; ortamdaki ısıdeğişimi, su emilimi ve zamana bağlı olarak kuvvet azalmalarında görülen farklılığı karşılaştırmaktır.Beş farklı firmaya ait, farklı aralıklara ve özelliklere sahip elastik zincirler çalışmaya dahil edilmiştir.Elastomerik zincirlerin marka bazında su emilimine, zamana ve ortama bağlı olarak kuvvet kayıplarıdeğerlendirilmiştir. Ölçümler 0. saatte, 1. saatte, 24. saatte, 3. günde, 1., 2., 3., ve 4. haftada manuelbir kuvvet ölçer kullanılarak tekrarlanmıştır. Zamana bağlı ortamlar ve markalar arasındaki farkı tespitamacıyla Anova testi, fark tespit edilen zamanlarda ikili karşılaştırmalar için Post-Hoc Tukey testi,ortamların zamana göre kuvvet azalış yüzdesi arasındaki farkın tespiti için tekrarlı Anova testi elastikzincirlerin istatistiksel karşılaştırması için kullanılmıştır. Anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Markalar arası su emiliminde anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Kuru ortamda yapılançalışmada markalar arasında 1. saat, 24. saat ve 3. günde yapılan ölçümlerde kuvvet azalış yüzdeleriarasında anlamlı bir fark bulunamazken (p>0,05), 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta ve 4. haftada markalararasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05). Yapay tükürüklü ortamda 1. saatte markalar arasıkuvvet azalış yüzdesi arasında anlamlı bir fark bulunamazken (p>0,05), 24. saatte, 3.günde, 1. hafta,2. hafta, 3. hafta ve 4. hafta ölçümlerinde markalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespitedilmiştir (p<0,05). Termal sikluslu ortamda 1. saatte, 24. saatte, 3.günde, 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta ve4. hafta ölçümlerinde markalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05).Markalar arasında su emilimi açısından fark yoktur. Ancak farklı ortamlarda ve farklı markalardazamana bağlı olarak kuvvet kayıpları açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir.Anahtar Sözcükler: Elastik zincir, Emilim, Kuvvet kaybı, Ortodontik apareyler. The aim of this study is to evaluate the force degradation of elastomeric chains produced bydifferent brands in three different environments; air media, artificial saliva media, thermal cyclicmedia, and to measure the water absorption of chains.Elastic chains produced by different brands (5 brands), different spacings (continuous, shortspaced, long spaced) and features (memory, conventional) are included in the study. The forcedegradation of elastomeric chains based on brand-based water absorption, time and differentenvironments (air media, artificial saliva media, thermal cyclic media) are evaluated. Measurementswere repeated using a manual force gauge at 0 hours, 1 hour, 24 hours, 3 days, 1, 2, 3, and 4 weeks.The Anova test was used to determine the time-dependent differences between the differentenvironments and brands, the Post-Hoc Tukey test for binary comparisons at different time points, andthe repeated Anova test was used for statistical comparison of elastic chains for determining thedifference between percentages of strengths of environments.There was no significant difference in water absorption between brands (p> 0.05). In thestudy performed in the dry environment, there was no significant difference between the percentagesof decrease in force at the 1st hour, 24th hour and 3rd day of the brands (p> 0.05), at the 1st week, 2ndweek, 3rd week and 4th week there was a significant difference between brands (p <0.05). There wasno statistically significant difference between the percentages of decrease in force between marks at 1hour in artificial salivary media (p> 0.05), between the brands at 24th hour, 3rd day, 1st week, 2ndweek, 3rd week and 4th week a statistically significant difference was found (p <0.05). A statisticallysignificant difference was determined between the measurements at 1 hour, 24 hour, 3rd day, 1stweek, 2nd week, 3rd week and 4th week in thermal cycle environment (p <0.05).There is no difference in water absorption between brands. However, significant differenceswere found in terms of force degradation depending on time in different environments and in differentbrands.Key Words: Absorption, Elastic chain, Force degradation, Orthodontic appliances.
Collections