Koyun karaciğer, böbrek ve kas dokularında beta-laktam grubu antibiyotik kalıntısının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, koyun karaciğer, böbrek ve kas örneklerinde beta-laktam grubu antibiyotiklerin varlığı ve düzeyi araştırıldı. Bu amaçla, Sivas'ta yerel bir mezbahada kesilen koyunlardan alınan 75 doku örneği materyal olarak kullanıldı. Analizlerde ELİSA yöntemi uygulandı ve ticari test kitleri ile çalışıldı. Analiz sonuçlarına göre; karaciğer ve kas örneklerinin tamamı (%100), böbrek örneklerinin ise %92'sinde (23 örnek) beta-laktam kalıntısı tespit edildi. Beta-laktam düzeyi karaciğer örneklerinde 1,56-32,73 ng/g (ort. 3,74±1,21), böbrek örneklerinde 1,70-2,82 (ort. 2,07±0,06) ve kas örneklerinde ise 1,68-26,76 (ort. 3,19±0,98) ng/g arasında saptandı. Örneklerde belirlenen kalıntı düzeyleri Türk Gıda Kodeksi ve AB komisyonu tarafından bildirilen yasal limitlere uygun bulundu.Anahtar Kelimeler: Koyun, Beta-laktam, Kalıntı, ELISA In this study, the presence and level of beta-lactam antibiotics in liver, kidney and muscle samples of sheep were investigated. For this purpose, 75 tissue samples taken from sheep slaughtered in a local slaughterhouse in Sivas were used as materials. ELISA method was used for the analysis and commercial test kits were used.According to the analysis results; beta-lactam residue was detected in all liver and muscle samples (100%) and 92% of kidney samples (23 samples). Beta-lactam levels were found to be 1.56-32.73 (mean 3.74 ± 1.21) in liver samples, 1.70-2.82 (mean 2.07 ± 0.06) in kidney samples and 1.68-26.76 (mean 3.19 ± 0.98) ng/g in muscle samples. The residue levels determined in the samples were found to comply with the legal limits reported by the Turkish Food Codex and the EU Commission.Keywords: Sheep, Beta-lactam, Residue, ELISA
Collections