Çiğ ve UHT keçi sütlerinde aflatoksin m1 varlığının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, çiğ ve ısıl işlem görmüş keçi sütlerinde AFM1 varlığını tespit etmek ve halk sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Sivas Merkez köylerindeki küçükbaş işletmelerinden 88 adet çiğ keçi sütü ve piyasada tüketime sunulan 29 adet UHT keçi sütü olmak üzere toplam 117 örnek materyal olarak kullanılmıştır. AFM1 analizlerinde ELİSA tekniği uygulanmıştır. Analiz sonuçunda çiğ keçi sütlerinde 39 (%44,3) örnekte AFM1 tespit edilemezken, 49 (%55,6) örnekte AFM1 değerleri 0,20-103,53 ng/L arasında ve ortalama 6,32±1,7 ng/L olarak belirlenmiştir. UHT keçi sütlerinde ise 23 (%79,3) örnekte AFM1 bulunamazken, 6 (%20,7) örnekte AFM1 değerleri 0,16-30,03 ng/L arasında ve ortalama 2,57±1,41 ng/L olarak tespit edilmiştir. Çiğ keçi sütlerinde 2 (%1,71) örnekte AFM1 düzeyleri mevzuatta bildirilen limit değerlerin üzerinde çıkmıştır. UHT keçi sütü örneklerinin tamamı mevzuata uygunluk göstermiştir. Sonuç olarak, hem üreticiler hem de tüketiciler aflatoksinlerin önemi ve korunma yolları konusunda bilinçlendirilmeli, aflatoksin bulaşmalarının önüne geçecek uygun stratejiler geliştirilmeli ve izleme programları oluşturulmalıdır.Anahtar Kelimeler: Keçi sütü, Aflatoksin M1, ELISA This study was conducted to determine the presence of AFM1 in raw and heat treated goat milk and to evaluate whether they pose a risk for public health. In this study, A total of 117 samples, 88 raw goat milk from small animal farms in Sivas central villages, and 29 UHT market goat milk were used as material. ELISA technique was used in AFM1 analysis. As a result of the analysis, AFM1 was not detected in 39 (44,3%) samples of raw goat milk, whereas AFM1 values in 49 (55,6%) samples were between 0,20-103,53 ng/L and of 6,32 ±1,7 ng/L. In UHT goat milk, AFM1 was not found in 23 (79,3%) samples, whereas AFM1 values in 6 (20,7%) samples were found to be between 0,16-30,03 ng/L and an average 2,57±1,41 ng/L. In 2 (1,71%) raw goat milk, AFM1 levels were higher than the limit values stated in the legislation. All UHT goat milk samples were in compliance with the legislation. As a result; both producers and consumers should be made aware of the importance and protection of aflatoxins, appropriate strategies should be developed to prevent aflatoxin contamination and monitoring programs should be established.Key words: Goat milk, Aflatoxin M1, ELISA
Collections