Denizli ilinde 6-11 yaş grubu çocukların beslenme durumlarını etkileyen risk faktörlerinin tesbiti
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Denizi ilinde sosyoekonomik düzeyi farklı semtlerde bulunan okullarda 6-11 yaş grubundaki 671 kız ve 663 erkek çocuk olmak üzere toplam 1334 öğrencinin baş çevresi, boy ve ağırlıkları ölçülüp yaşa göre boy ve ağırlık indeksleri çıkarıldı. Elde edilen veriler, çocukların beslenme durumlarını etkileyen risk faktörleri olarak düşünülen annenin bir işte çalışıyor olması, anne ve babanın eğitim durumları, çocuğun doğum ağırlığı, kardeşler arasındaki yaş farkı, çocuğun ek besinlere başlama zamanı, evde yaşayan kişi sayısı, annenin gebelik sayısı ve ailenin gelir seviyesi açısından karşılaştırıldı. Bu risk faktörlerinin kendi aralarındaki etkileşimleri de düşünülerek yapılan analiz sonucunda annenin eğitim seviyesi, çocuğun doğum ağırlığı, kardeşler arasındaki yaş farkı, ailenin gelir düzeyi ve evde yaşayan kişi sayısının çocuğun beslenme durumunu etkileyen faktörler arasında olduğu tespit edildi. Ayrıca Denizli'deki çocukların boy ve vücut ağırlıkları ile, ülkemizde değişik bölgelerde daha Önce yapılmış çalışmalardaki ölçümler arasındaki farklılıklar araştırıldı. Denizli'deki çocukların ağırlıkları ile diğer çalışmalardaki çocukların ağırlıkları birbirine yakın çıkarken boy ölçümleri açısından Denizli'deki çocukların genellikle daha ileri oldukları görüldü. Çocukların beslenme durumlarının geliştirilmesine yönelik önleyici ve destekleyici girişimlerde bulunabilmeleri için topluluklara destek olunması gerektiği, sonuçta bu gibi çalışmaların topluluklara, kendi öncelikli sorunlarını belirlemelerinde, uygulamaların yarattığı etkilerin nasıl izleneceğini öğrenmelerinde ve programlarını da buna göre yeniden düzenlemelerinde yardımcı olacağı bu çalışmada vurgulandı. SUMMARY THE IDENTIFICATION OF THE RISK FACTORS AFFECTING THE NUTRITIONAL STATUS OF CHILDREN AGED 6-11 YEARS IN DENİZLİ The weight height and head circumference of 1334 students (663 males and 671 females) living in socio-economic different districts of Denizli, aged 6-11 years were measured. Weight for age and height for age were the indices used for nutritional evaluation. The risk factors affecting the nutritional status of the children were working of the mothers, educational status of the parents, birth weight, age differences between siblings, time to introduction to supplementary foods, family size, number of the pregnancy of the mothers and income were compared. At the end of the statistical analysis factors that effect the nutritional status of the children were found as educational status of the mothers, the birth weight, age differences between siblings, income of the families and the family size. Also the differences between the results of this study and studies done before all over the Turkey were compared. Although the weights of the children living in Denizli were found as similar to children of the other regions, the lengths of the children of our region were found usually taller than children from other districts of the country Communities must receive overall support in their efforts to ensure that all families to have access to basic preventive and supportive actions to improve the nutrition of children. Communities can also be helped to asses their own priority problems and can learn to monitor the effectiveness of their actions and redesigning their own programmes accordingly. 38
Collections