Probiyotik mikroorganizmaların gastrointetinal sistem uyumluluğu ve enterik patojenler üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Probiyotikler, sağlığa yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalar ya daonların bilesenleri olarak tanımlanmaktadırlar. Probiyotiklerin çoğu, sağlıklı insanintestinal sistem florasından kaynaklanmaktadır. Yüzyıllar önce uzun yasamın iksiriolarak kullanılan probiyotiklerin akut gastroenteritlerden intestinal neoplaziye kadarfarklı alanlardaki hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde rolünü destekleyençalısmalar bulunmaktadır.Gelismekte olan ülkelerde, önlenebilir morbidite ve mortaliteye sahip olangastroenteritler ayrıca is gücü ve ekonomik kayba da neden olmaktadırlar.Gastroenterit etkenlerinden dizanteri tablosu ile seyreden invaziv etkenlerinantibiyotikle tedavisi gerektiği bilinmekte, flora üzerine olusturdukları baskılayıcıetki ve antibiyotik direnç sorunu yeni tedavi arayıslarını gündeme getirmektedir.Bu çalısma ile, probiyotik mikroorganizmalardan L. acidophilus, L casei, S.boulardii ve S. cerevisiae standart susları seçilerek, hem gastrointestinal sistem asitve safra konsantrasyonlarına dirençleri hem de etken patojenleri inhibe etmeyeteneklerini ortaya koymak hedeflenmistir. ?nvazyon yoluyla akut gastroenteriteneden olan; S. enteritidis, S. typhi, S. sonnei ve E. coli'ye karsı etki mekanizmalarınıaydınlatmak adına, probiyotik mikroorganizmaların kendi canlı susları ve canlımikroorganizma içermeyen süpernatantları kullanılmıstır.Çalısma sonucunda, S. boulardii'nin asit pH'ta canlı kalabildiği, diğer üçprobiyotik mikroorganizmanın pH 3.2 ve daha düsük pH'da canlı kalamadıkları;hepsininde safra konsantrasyonlarına duyarlı olduğu görüldü.Çalısılan enterik patojenlere Lactobacil'lerin süpernatantlarının, probiyotikbakterinin kendisinden daha etkili olduğu ve metabolitleri aracılığı ile etkinin önplanda olduğu tespit edildi. Lactobacil'lerin fonksiyonel probiyotik olarakkullanılması için canlı olmaları gerekmediği sonucuna varıldı.Saccharomyces türlerinin özellikle S. typhi ve S. enteritidis'e karsı inhibitöretkisi görüldü ve canlı mikroorganizmanın, süpernatantlardan daha etkili olduğutespit edildi. Saccharomyces türlerinin, enterik patojenlere karsı etkin sekildekullanabilmek için mikroorganizmanın canlı preparatlarına gerek olduğu görüldü. Probiotics can be defined as `microbial cell preparations or components ofmicrobial cell that have a beneficial effect on health and well-being of host?. Manyare derived from the intestinal microbiata of healthy humans. The probiotics are usedcenturies ago as elixir of long life and advocating it for the prevention and treatmentof a diverse range of disorders; from acute gastroenteritis to intestinal neoplasia.In the developing countries gastroenteritis has preventable mortality andmorbidity; moreover they are taking place a reason of productive effort andeconomic loss. It is known that their are a requirement of a treatment with antibioticsin case of invasive agent causing gastroenteritis progressing with dysentery table.New treatment searches are occurred due to inhibiting effects of antibiotics on floraand antibiotic resistance problems.In this study, be selecting standard species form probiotic microorganisms L.acidophilus, L. casei, S. boulardii and S. cerevisiae, it was aimed to exhibit theresistance to gastrointestinal system acid and their properties to inhibit the agentpathogens. In order to clarify the action mechanisms against S. enteritidis, S. typhi,E. coli, S. sonnei were causing gastroenteritis by invasion pathway, both the viablespecies of probiotic microorganisms and supernatants not containing a viablemicroorganism were used.At the end of the study, it was found that S. boulardii was able to tolerate lowpH, the other three probiotic microorganisms did not stand alive at pH 3.2 and belowit, and all of them are sensitive to bile acid.It was demonstrated that the supernatants of Lactobacil were more effectiveagainst the evaluated enteric pathogens and the effect mediated by metabolites was inthe foreground. It was resulted that Lactobacillus was not necessary to be alive inorder to be used as a functional probiotic.An inhibitor effect of Saccharomyces species was seen especially to S. typhyand S. enteritidis and was found that living microorganisms were more effective thansupernatants. It was demonstrated that in order Saccharomyces species to be used inan effective way the living preparations of the microorganism were needed.
Collections