Demir toksisitesinde alfa tokoferolün etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Biyolojik sistemlerdeki serbest radikallerin oluşum ve metabolizmasında demirönemli bileşendir. Demir yüklemesi metale bağlı en yaygın toksisitelerden biridir.Karaciğerde demir birikimi lipit peroksidasyonuna yol açar. Membran fosfolipitleriperoksidatif bozunmaya uğradıklarında malondialdehit meydana gelir. E vitaminidemire bağlı hasarın çoğunu önleyebilir. Bu çalışmada demir yüklemesinin karaciğerdeyaratığı oksidatif stres ve E vitamininin oksidatif strese etkisi araştırılmıştır. Elli adetWistar rat rasgele beş gruba ayrılmıştır. Gruplardan ikisi haftada 3 doz olacak şekilde,6 doz 100 mg /kg demir dekstran (i.p.) almıştır. Bu iki gruptan biri altı hafta süreyle hergün 200 mg/kg alfa tokoferol asetat (i.p.) almıştır. Diğer iki grup 6 hafta süreylekarbonil demir (%2,5 w/w) ilaveli diyet ile beslenmiştir. Bu iki gruptan biri altı haftasüreyle her gün 200 mg/kg alfa tokoferol asetat (i.p.) almıştır. Kontrol gurubu 6 haftasüreyle normal diyet almıştır. Her iki yolla demir yüklemesi kontrole göre karaciğerMDA düzeylerinde artışa (p<0.05), GSH düzeylerinde azalmaya (p<0.05) neden oldu.Demir dekstran alan ratlarda karbonil demir alan ratlara kıyasla daha yüksek MDAdüzeyleri gözlendi (p<0.05). Sonuç olarak, demir yüklemesinin lipit peroksidasyonunuarttırdığına ve vitamin E'nin demirin neden olduğu oksidatif streste koruyucuolabileceğine karar verilmiştir. Iron is a major component in the production and metabolism of free radicals inbiological systems. Iron overload is one of the most common metal related toxicity. Irondeposition in liver leads to peroxidation of lipits. Malondialdehyde is formed whenmembrane phospholipits undergo peroxidative decomposition. Vitamin E can preventthe majority of iron related damage. In this study oxidative stress which is caused byiron overload in liver and the effect of alpha tocopherol on oxidative stress have beenevaluated in rats. 50 Wistar rats were distributed in five groups randomly. Two groupsreceived 6 doses (three doses per week) 100 mg/kg each iron-dextran (i.p.). One of thesegroups received daily 200 mg/kg each alpha tocopherol acetate (i.p.) for six weeks. Theother two groups were fed diets supplemented carbonyl iron (2,5% w/w) for six weeks.One of these groups received daily 200 mg/kg each alpha tocopherol acetate (i.p.) for sixweeks. Control group was fed normal diet for six weeks. In the both way, iron overloadled to increase MDA levels (p<0.05) and decrease GSH levels (p<0.05) in liver comparedwith control rats. Higher MDA level was observed in iron-dextran-treated ratscompared to carbonyl iron treated rats (p<0.05). In conclusion, it was decided that ironoverload leads to increase in lipid peroxidation and vitamin E can give protectionagainst oxidative stress caused by iron.
Collections