The Carcinogenic effects of polycylic aromatic hydrocarbons on fish DNA and relation with some antioxidant enzymes
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ POLÎAROMATÎK HİDROKARBONLARIN BALIK DNA'SI ÜZERİNDEKİ KANSEROJENİK ETKİLERİ VE ANTİOKSİDANT ENZİMLERLE İLİŞKİSİ TELLİ KARAKOÇ, Fatma Doktora, Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa UNSAL Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alec F. Gaines Ocak 1998, 193 sayfa Bu çalışmada, poliaromatik hidrokarbonların (PAHs) balıklar üzerindeki kanserojen etkileri suda, sedimanda, balık karaciğerindeki miktarıyla, enzim aktiviteleri ve DNA-eklemelerinin tespitiyle ve parazit istilasıyla açıklandı. Poliaromatik hidrokarbon konsantrasyonu farklı balık türlerinin karaciğerinde ölçüldü. Karadeniz Yomra Liman'ından yakalanan Mugil saliens'te en yüksek konsantrasyon bulundu. Şaşırtıcı bir şekilde, çaça balığında ölçülen PAH konsantrasyonu pisi, mezgit ve barkında daha yüksek bulunmuştur.Mersin Limanindan yakalanan kefal türlerinde PAH konsantrasyonu yüksek bulunmuştur. İlginçtirki, Mersin Liman'ını Yomra limanından daha kirli olmasına rağmen Yomra Liman'ından yakalanan Mugil saliens 'teki PAH konsantrasyonundan daha az ölçülmüştür. ODTÜ Limanından yakalanan balık karaciğerlerinde ölçülen PAH konsantrasyonu çok düşüktür. Mersin ve ODTÜ Limanında iki tür kefal balığında L.ramada ve O.labeo enzim çalışmaları yapılmıştır. Aromatik DNA-eklemeleri 5 farklı balık türünde tartışılmıştır.Karadeniz kefal balığında yüksek PAH konsantrasyonu ölçülmesine rağmen aromatik DNA-eklemeleri kanda karaciğerdeki miktarlardan daha yüksek bulunmuştur. Aromatik DNA-eklemeleri tüm balık türlerinde İTK'de noktalar meydana getirmiştir. En ilginç noktalar kirliliklr oluşan ve diagonal bölge içinde bulunanlardır. Bu çalışmada iki farklı çoğaltma metodu (enhancing method) kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Akdeniz, enzimler, sondan ekleme tekniği, zenginleştirme metodu, İTK vi ABSTRACT THE CARCINOGENIC EFFECTS OF POLYCYCLIC AROMATIC HYDROCARBONS ON FISH DNA AND RELATION WITH SOME ANTIOXIDANT ENZYMES TELLİ KARAKOÇ, Fatma PhD. in Marine Biology anf Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÜNSAL Co-Supervisor: Prof. Dr. Alec F. Gaines January 1998, 193 pages In this study the carcinogen effect of the polyaromatic hydrocarbons on fish has been explained in terms of the PAH concentrations in water and fish livers, enzyme activities, aromatic DNA-adduct formation and parasite infestation. PAH concentrations were measured in the livers of different fish species. M.saliens. caught from Yomra Harbour in the southeastern Black Sea coast, possessed the highest PAH concentrations. Surprisingly, PAH concentrations in sprat, were higher than in the flounder, whiting and red mullet. iiiPAH concentrations in the livers of Mugil sp were very high in the Mersin harbour in the Northeastern mediterranean Sea. Interestingly, although Mersin harbour was more polluted than Yomra Harbour in the Black Sea, Mersin Mugil sp. possessed lower concentrations of PAH than Mugil saliens. The lowest concentrations of PAH in fish livers were measured in METU fishes. Enzyme activities were measured in two different Mugil sp. in Mersin Harbour, L.ramada and O.labeo and in METU Mugitsp. Aromatic DNA adduct concentrations were discussed in five fish species. Although very high PAH concentrations were observed in the livers of Black Sea Mugil sp., the aromatic DNA-adduct concentrations were higher in blood than in liver samples. Aromatic DNA-adducts generated spots in the TLCs of all species. The most interesting spots were due to the presence of pollutants and comprised the `diagonal zone` of the TLC. Two different enhancing methods were used in the present study. Key word: Black and Mediterranean Seas, enzymes, postlabelling, enhancing methods, TLC. IV
Collections