Show simple item record

dc.contributor.advisorErjem, Yaşar
dc.contributor.authorUluğ, Gamze
dc.date.accessioned2020-12-10T08:17:28Z
dc.date.available2020-12-10T08:17:28Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/220797
dc.description.abstractBu çalışmada Bourdieu?nun kavramsallaştırmasıyla farklı sosyal sınıf ve konumlardaki bireylerin habitusları dolayısıyla farklı beğeni kültürlerine (taste cultures) sahip oldukları, dolayısıyla da kültürel tüketimlerinin farklılaştığı savı üzerinden bireylerin mizahi ürün tüketimleri ve beğenileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Kültürel tüketim ise, katılımcılara uygulanan anket aracılığıyla, farklı mizahi türlere ilişkin tutum ve davranışları ile seçilen mizahi örneklere ilişkin repertuar ve tutumları çerçevesinde ele alınmıştır. Mersin kentinde farklı sosyo-demografik özelliklere sahip 300 kişi ile gerçekleştirilen saha çalışması sonucunda elde edilen bulgulara göre, farklı sermaye tür ve miktarlarına bağlı olarak farklı sınıf habituslarına sahip bireylerin mizahi ürünlere yönelik tüketim davranışı ve tutumlarının farklılaştığı görülmüştür. Ancak Batıda yapılan benzer çalışmalardan farklı olarak, görülen farklılaşmalar çok düşük düzeylerde kalmıştır. Bu durum özellikle kültürel sermayenin temel kaynağı olarak değerlendirilen öğrenim süresi ve niteliğinin Türkiye?de, kültürel tüketimlerde farklılaşmaya neden olan kültürel/eğitimsel sermayenin miktar ve niteliğini arttırmakta yetersiz kaldığını düşündürmektedir.Anahtar Sözcükler: mizah, beğeni, kültürel sermaye, ekonomik sermaye, habitus, mizahi habistus, yatkınlık teorisi, Mersin
dc.description.abstractThe study aims at determining the consumption and taste of humourous products by individuals from different social classes with the conceptualization of Bourdieu building on the argument that individuals from different social classes and status have different tastes cultures and thus their cultural consumptions also differ from each other. In the study, cultural consumption is analyzed through the questionnaire applied to the PARTİCİPANTS within the framework of their attitude and behaviors towards different humour types together with the repertoir of and attitude towards humour examples. According to the findings collected from the fieldwork carried out with 300 people who are living in Mersin and having different socio-demographic features, it is found that individuals having different class habitus related to different types and amount of capital have different attitudes and behaviours of consumption towards humour products. However, these differentiations (or distinction) remained at very low levels in contradiction to similar studies carried out in the West. This brings into mind that especially the length and quality of education which is regarded as the main source of insufficiency in increasing the amount and quality of cultural/educational capital which causes differentiation in cultural consumption in Turkey.Key words: humour, taste, cultural capital, economical capital, habitus, humourous habitus, disposition theory, Mersinen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSosyolojitr_TR
dc.subjectSociologyen_US
dc.titlePierre Bourdieu`nun sosyolojik yaklaşımından hareketle mizah beğenisi/tüketimi üzerine bir alan çalışması: Mersin örneği
dc.title.alternativeA fieldwork on the taste/consumption of humour based on Pierre Bourdieu's sociological approach: Example of Mersin
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSosyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10008009
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid345991
dc.description.pages323
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess