Türkiye`ye gelen ziyaretçilerin gastronomik akımlara yönelik gıda tüketim eğilimlerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin gastronomik akımlara (moleküler mutfak, füzyon mutfak ve yerel mutfak) yönelik gıda tüketim eğilimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Alan yazın incelemesi neticesinde gastronomik akımlara yönelik gıda tüketim eğilimlerinin değerlendirilmesi amacıyla ölçüm yapan çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmüştür. Alan yazındaki bu boşluktan hareketle, tez çalışması kapsamında, öncelikle `gastronomik akımlar çerçevesinde gıda tüketim ölçeği` geliştirilmiş ve araştırma verisi anket formu aracılığıyla, olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme kullanılarak, 11-25 Temmuz 2016 tarihleri arasında, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan çıkış yapmak üzere olan 646 ziyaretçiden toplanmıştır.Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, farklılıkları incelemeye yönelik analiz teknikleri ile açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırmada ziyaretçilerin gastronomik akımlara yönelik gıda tüketim eğilimlerinin bir takım demografik özellikler ile seyahat özelliklerine, Türkiye'deki yeme-içme deneyimlerine ve Türkiye'deki genel seyahat memnuniyet düzeylerine göre farklılıklar gösterdiği bulunmuş, araştırmanın sonucunda, kuramsal ve uygulamaya yönelik çıktılar tartışılmış ve gelecek araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur. The aim of this study is to evaluate the food consumption tendencies of visitors coming to Turkey considering the gastronomic trends (molecular cuisine, fusion cuisine and local cuisine). The review of the related literature has indicated that there is a need for an intensive study focusing on food consumption tendencies, gastronomic trends and its measurement. To fill this gap, first of all, a food consumption scale has been developed within the scope of gastronomic trends. To determine the sample, convenience sampling, which is known as one of the non-probability sampling techniques, has been used in the emprical part of the study. Additionally, the primary data has been collected through drop and collect and face to face questionnaries from the 646 visitors leaving Turkey from Istanbul Atatürk Airport between the dates of 11-25 July 2016.In the analysis of the data, descriptive, explanatory and exploratory statistics have been used. As for the descriptive statistics, mean values, standard deviations, frequencies and percentages; as for explanatory statistics, test of differences and variations; and as for explorortary statistics explanatory and confirmatory factor analysis have been applied. In the study, it has been found that the food consumption tendencies of visitors considering gastronomic trends show significant differences according to demographics, characteristics of travel, food and beverage experiences in Turkey, and general satisfaction levels of their travel in Turkey. In conclusion, theoretical and practical findings are discussed and suggestions for further research are presented.
Collections