Show simple item record

dc.contributor.advisorAtçı, Dilek
dc.contributor.authorKarakeçili, Gökhan
dc.date.accessioned2020-12-10T08:16:20Z
dc.date.available2020-12-10T08:16:20Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/220656
dc.description.abstractMersin ilinde uluslararası imtiyaz anlaşmalı (Franchising) faaliyet gösteren fastfood (tez yemek) restoran çalışanlarının duygusal emek ve öz yeterliliklerini değerlendirmeye yönelik yapılan bu çalışmada 201 gönüllü katılımcıdan anket yoluyla veri toplanmıştır. Duygusal emek kavramı duygusal çelişki ve duygusal çaba olmak üzere iki boyutta açıklanırken öz yeterlilik boyutları başlama, sürdürme ve yılmama olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre çalışanların duygusal emek boyutları duygusal çaba ve duygusal çelişki algılarının orta düzeyde, öz yeterlilik algılarının ise ortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Öz yeterlilik ile duygusal emek arasında anlamlı ilişkiler bulunurken öz yeterliliğin duygusal çelişkiyi olumsuz etkilediği ve duygusal çabayı ise olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar öz yeterliliği yüksek çalışanların daha az duygusal çelişki yaşadığı ve daha fazla duygusal çaba harcadığı şeklinde yorumlanabilir.Anahtar kelimeler: Duygusal Emek, Öz Yeterlilik, FastFood Çalışanları, İmtiyaz Anlaşmalı (franchising) FastFoodRestoranları, Hizmet Sektörü Çalışanları
dc.description.abstractIn this study which aims to evaluatethe Emotional Labor and Self Efficiancy of Fast food restaurants ( priviledged contracted) in Mersin the data has been collected fromthe results of questionairres applied to201 volunteers who work in Fast food restaurants.Emotional Labor is explained in two dimentions emotional contradiction and emotional effort while Self Efficiency is stated in commencecontinuation and never give up dimentions. According to the results the emotional effort and emotional contradiction dimensions of employees' Emotional Labour perceptions are on the average level while Self efficiency perception is above average level.There is meaningful relationship between self Efficiancy and Emotional Labor; Self Efficiency has a negative effect on emotional contradiction but a positive effect on emotional effort. These results can be interested as the employees who have high Self Efficiancy have less emotional contradiction but shows more emotional effort.Key words: Emotional Labor, Self Efficiancy, Fast Food Employees, Priviledged Contracted (Franchising) FastFood Restaurants, Service Sector Employeesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleFast food işletmelerinde çalışanların duygusal emek ve öz yeterlilikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeThe evaluati̇on of the relati̇onshi̇p between the self effi̇ci̇ancy and emoti̇onal labor of the employees of fast food restaurants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWorkers
dc.subject.ytmEmetional labor
dc.subject.ytmSelf-efficacy
dc.subject.ytmService sector
dc.subject.ytmFast food sector
dc.subject.ytmFast food restaurant
dc.identifier.yokid10122694
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid433779
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess