Süt ve süt ürünlerinde brucella cinsi bakterilerin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Nisan 2006 - Mayıs 2007 tarihleri arasında toplam 664 adetörnek (240'ı çiğ inek sütü, 122'si çiğ koyun sütü, 95'i çiğ keçi sütü, 105'idondurma, 102'si pastörize edilmemiş çiğ sütlerden yapılmış taze beyaz peynirörneği) Brucella cinsi bakterilerin varlığı açısından araştırıldı.240 inek sütü örneğinden 1'inde (%0,42) , toplam 457 süt örneğinden ise1'inde (% 0,22) hem kültür hem de PZR yöntemiyle Brucella melitensis biovar 1izole edildi . Kültür işlemi ile Brucella açısından negatif olarak saptanan bütün sütörneklerinin PZR işlemiyle de Brucella açısından negatif olduğu saptandı. 105dondurma örneğinden 1'inde (%0,95) kültür yöntemiyle Brucella melitensis biovar3 izole edilirken PZR işlemiyle Brucella DNA' sı saptanamadı. Peynirörneklerinden kültür işlemi ile Brucella izole edilmedi.Sonuç olarak, bu çalışma Mersin ilinde süt ve süt ürünlerinde Brucella cinsibakterilerin bulunduğunu, süt ve süt ürünlerinin Bruselloz bakımından riskoluşturabileceğini göstermiştir.Bu çalışma ile PZR yönteminin Brucella türlerinin tanısı vetiplendirmesinde tek başına yeterli olmadığı, kültür ve klasik tiplendirmetestleriyle beraber değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.Hastalığın kontrol altına alınabilmesi için bakteriyolojik ve moleküler tanıyöntemlerinin standardize edilmesi ve bu konuda daha çok araştırma yapılmasıgerekmektedir. In this study, between the period of April 2006 - May 2007, totally 664specimens (240 raw cow?s milk samples, 122 raw ewe?s milk samples and 95 rawgoat?s milk samples collected from 10 villages which belongs to Mersin city, 105ice-cream samples collected from 40 different pastry shops and 102 fresh whitecheese samples made of raw milk collected from various street bazaars and smallscale markets ) were investigated for the presence of Brucella bacteria.Of 240 cow?s milk samples; 1 (0,42%) sample , a total of 457 raw milksamples; 1 (0,22%) sample was detected as positive for Brucella melitensis biovar1 by both PCR assay and bacteriological examination. The milk samples detectedas negative for Brucella bacteria by bacteriological examination were also detectedas negative for Brucella DNA by PCR assay. A total of 105 ice-cream samples; 1(%0,95) sample was detected as positive for Brucella melitensis biovar 3 bybacteriological examination but it was detected as negative for Brucella DNA byPCR assay . No Brucella bacteria was isolated from fresh white cheese samplesby bacteriological examination.In conculusion, this study demonstrated the presence of Brucella bacteriain milk and dairy products in Mersin district and that these products carry therisk for Brucellosis.Additionaly; this study indicated that isolation and identification of Brucellaspecies by PCR assay is not enough when its used as a single method withoutapplying classical culture and identification techniques. Many additional researchand standardised molecular techniques and bacteriological diagnostic methods areneeded for the control of the disease.
Collections