Çocuklarda besin alerjisi gelişiminde timik stromal lenfopoetin, interlökin-25 ve T helper tip 2 sitokinlerin rolünün araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Allerjisi Bilim dalına 15.10.2018-15.8.2019 tarihleri arasında besin allerjisi şüphesiyle başvuran olgular ve sağlıklı kontroller toplam 63 çocuk alınmıştır. Aile ile yüzyüze görüşülerek tüm hasta ve kontrollerde ayrıntılı bir anket formu doldurulmuştur. Hastalara yapılmış olan tanısal test sonuçları kaydedilmiştir. Daha sonra kesin besin allerjisi tanısı alan(n:23) ve şüphesiyle başvuran veya IgE aracılı duyarlanma saptanan ancak provokasyon ile tanı konamayan(n:20) hastalar belirlenmiştir. Hasta gruplarında bir kez şüphe edilen besini alırken bir kez de diyet altındayken ve sağlıklı kontrollerde(n:20) bir kez kan alınarak Thymic Stromal Lymphopoietin(TSLP), interleukin 25 (IL-25), interleukin 13 (IL-13), interleukin 10(IL-10) ve İnterferon-gamma(IFN-) düzeyleri çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre besin alımından sonra reaksiyonun ortaya çıkma süresi açısından ilk 60 dakikada ve ilk iki saatte olan yakınmalar kesin tanılı hastalarda şüpheli hastalara göre yüksek bulunmuştur (p<0.05). Alerjik konjuktivit, cilt bulguları ve gastrointestinal bulgular kesin tanı almış hastalarda şüpheli hastalara göre daha sık görülmektedir (p<0.05). Yumurta akı IgE, soya IgE, fındık ve ceviz IgE düzeyleri kesin tanı alan hastalarda, şüpheli hastalara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). TSLP kesin tanı hastalarında, sağlıklı gruba göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.001). Yine TSLP şüpheli tanı grubunda sağlıklı gruba göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.001). IL10 şüpheli hastalarda sağlıklı gruba göre daha yüksek bulunmuştur (p=0.024). Sonuç olarak, kesin besin allerjisi ve besin allerjisi şüphesi olan hastalarda bazal TSLP nin belirgin olarak ve IL25 düzeylerinin sınırda anlamlı olarak sağlıklı kontrollere göre daha yüksek olduğu ancak diyet altında ve besin tüketirken serum TSLP, IL25 IL10 ve IFN gamma düzeylerinin fark etmediği saptanmıştır. Bu bulgular TSLP nin besin allerjisi gelişiminde rolü olabileceğine işaret etmektedir. IL-10 düzeylerinin doğrulanamyan grupta yüksek kesin tanı grubunda düşük olması bu sitokinin koruyucu rol oynayabeleceğini düşündürmüştür. A total of 63 children and healthy controls who applied to Mersin University School of Medicine, Department of Pediatric Allergy between 15.10.2018-15.8.2019 with suspicion of food allergy were included in this study. A detailed questionnaire was completed in all patients and controls by interviewing the family face to face. Diagnostic test results were recorded. Then, patients diagnosed with definite food allergy (n: 23) and admitted with suspicion or IgE-mediated sensitization but not diagnosed by provocation (n: 20) were identified. Thymic Stromal Lymphopoietin (TSLP), interleukin 25 (IL-25), interleukin 13 (IL-13), interleukin 10 (IL-13) (IL-10) and interferon-gamma (IFN-) levels were studied. According to the results of the study, the first 60 minutes and the first two hours after the food intake were significantly higher in patients with definite diagnosis (p <0.05). Allergic conjunctivitis, skin findings, wheezing and gastrointestinal findings differ significantly between definite and suspected patients (p <0.05). Egg whites IgE, soy IgE, hazelnut and walnut IgE levels were significantly higher in patients with definite diagnosis compared to the levels of suspected patients (p <0.05). The group (s) under which the difference is caused by TSLP under diet; There was a statistically significant difference between healthy and healthy individuals (p <0.001). Again, TSLP was significantly higher in the suspected diagnosis group compared to the healthy group (p <0.001). The group (s) for which the difference is due to IL10; There was a statistically significant difference between the suspect and healthy (p = 0.024). In conclusion, it was found that basal TSLP levels were significantly higher and IL25 levels were significantly higher in patients with definite food allergy and food allergy suspicion compared to healthy controls but serum TSLP, IL25 IL10 and IFN gamma levels were not noticed when consuming food. These findings suggest that TSLP may have a role in the development of food allergy. The high levels of IL-10 in the unconfirmed group and low in the definitive diagnostic group suggest that this site may play a protective role.
Collections