Çökertme yöntemi ile cam lavabo üretim teknolojisi ve tasarım önerileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ill ÖZET Günümüzde, cam malzeme, banyolarda lavabo olarak yer almıştır. Yurtdışındaki bazı büyük üreticiler dışında, üretim orta ve küçük atölyelerde teknik verilerden uzak bir biçimde deneme yanılma yolu ile yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak 10 ve 12 mm Soda Kireç Silis camı kullanılmaktadır. Bu çalışmada mukavemetli olması ve Türkiye'de üretilen en kaim cam olması dolayısıyla 19 mm cam tercih edilmiştir. En yaygın olarak kullanılan üretim yöntemi olan çökertme tekniği seçilmiştir. Zaman ve sıcaklık parametreleri göz önüne alınarak çökertme denemeleri yapılmış, sıcaklık ve zamana bağlı olarak çökme miktarları ve et kalınlığındaki değişim incelenerek grafikleri çıkarılmıştır. Sonuçta 19 mm kalınlığındaki bir cam için, ortalama bir lavabo boyutu olarak 40 cm genişliği (çökme aralığı) olan çeşitli formlara en uygun sıcaklık olarak 750°C tespit edilmiştir. Daha düşük sıcaklıklarda formun oluşumu için uzun zaman gerekmekte daha yüksek sıcaklıkta ise çok hızlı çöküm meydana gelerek et kalınlığı heterojen olmaktadır. Elde edilen veriler ışığında 750°C'de çaplan 35-45 cm olan cam lavabolar çökertme tekniği ile üretilmiştir. Bu lavaboların tasarımlarında alışılagelmiş yarımküre formunun dışına çıkılarak yeni arayışlar denenmiştir. Kalıp olarak elde şekillendirilmiş seramik kalıp kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Cam Lavabo, 19 mm SKS Cam, Çökertme Tekniği, Lavabo Tasarımı. IV SUMMARY Glass has recently found its place in the production of sink as a modern field of use. Production, except by some leading producers abroad, is unfortunately being carried out unsoundly by middle and small-scale producers. In the production mostly 10-12 mm soda lime glass is used. Being toughened and the thickest glass produced in Turkey, 19 mm glass has been used in this task. Slumping technique, which is known to be the most common technique used in the sector, has been used here as well. Slumping trials have been conducted, taking time and temperature parameters into consideration. Eventually, graphics have been created after the slumping amounts and the difference in the thickness of the meat based on temperature and time. As a result, for a glass of 19 mm thickness, a temperature of 750 C has proved the most suitable value for various forms with 40 cm of slumping pitch as an average sink size. At lower temperatures, more time is needed for desired formation; at higher temperatures, thickness becomes heterogeneous due to early slumping effect. Based on the data gained, glass-made sinks with 35-45 cm diameter have o been produced with the slumping technique under 750 C. New design forms have been tried in stead of ordinary hemisphere design. Pre-formed ceramic template has been used as template material. Key words: Glass Washbasin, 19 mm Soda Lime Glass, Slumping, Design of Washbasin.
Collections