Planlı cerrahi girişim öncesi iki saate kadar oral su ve bal alımının cerrahi girişim sonrası bulantı kusma üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ameliyat sonrası bulantı ve kusma (ASBK) günümüzde halen bir komplikasyon olarak varlığını sürdürmektedir. Ameliyat öncesi oral karbonhidrat solüsyonu verilmesinin ASBK üzerine etkisine ilişkin literatürde orta düzey kanıtlar elde edilmiştir. Doğal bir karbonhidrat kaynağı olan balın, antioksidatif bir etki oluşturarak mide mukozasını koruduğu belirtilmektedir. Amaç: Bu bilgiler ışığında çalışma, ameliyat öncesi 2 saate kadar hastalara oral ballı su verilmesinin, ASBK üzerine etkisinin araştırılması amacı ile randomize kontrollü deneysel araştırma olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Örneklemi, tiroidektomi (deney;35, kontrol;37) ve laparoskopik kolesistektomi (deney;33, kontrol;37) planlanan, toplam 142 hasta oluşturdu. Deney grubuna, ameliyattan 2 saat öncesine kadar bir kez 100 ml ılık su ve 60 gram doğal bal karışımı verildi, tüm hastalar ameliyat sonrası 6 saat boyunca ASBK açısından Rhodes Bulantı, Kusma ve Öğürme Ölçeği ve GAÖ ile izlendi. Bulgular: Deney ve kontrol grubu, yaş, cinsiyet, öğrenim, beden kitle indeksi (BKİ), sigara içme, ASBK ve taşıt tutma (TT) öyküsü açısından homojen dağılıma sahipken (p>0,05), tramadol hidroklorür kullanımı ve gastrik morbidite öyküsü deney grubunda ve deksametazon kullanımı kontrol grubunda daha yüksekti (p<0,05). ASBK gelişme durumu ile; yaş, cinsiyet, obezite, gastrik morbidite, öğrenim, sigara içme ve ASBK/TT öyküsü açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Rhodes toplam ölçek puanı ile anestezi devam süresi arasında pozitif korelasyon bulundu (p=0,037). Deney ve kontrol grupları arasında ASBK incelendiğinde laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda sonuçlar anlamlı iken, tiroidektomi uygulanan hastalarda anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmada, oral bal ve su karışımının laparoskopik kolesistektomide ASBK gelişimini ve şiddetini azalttığı, tiroidektomide ise etkili olmadığı, anestezi süresi uzadıkça ASBK riskinin arttığı belirlendi. Postoperative nausea and vomiting (PONV) remains current as a complication and moderate evidence is available regarding the impact of preoperative oral carbohydrate-fluid administration on PONV. Honey, a natural source of carbohydrates, has an antioxidative effect and protects the gastric mucosa.Aim: To investigate the effect of oral honey and water for up to 2 hours preoperatively on PONV.Methods: A total of 142 elective thyroidectomy (experiment:35; control:37) and laparoscopic cholecystectomy (experiment:33; control: 37) patients were included. The experiment group was administered a 60 grams honey and 100 ml water mixture up to 2 hours preoperatively. The patients were monitored postoperative 0-6 hours using Rhodes Index of Nausea-Vomiting-Retching (R-INVR) and visual analog scale (VAS).Results: The groups had similar distribution regarding age, gender, education, body mass index (BMI), smoking status, history of PONV and motion sickness (MS) (p>0.05). Dexamethasone use was higher in the control group (p<0.05); gastric illness and contramal use were higher in the experiment group. there were no statistically significant differences in terms of age, gender, obesity, gastric morbidity, education, smoking and PONV/MS history regarding PONV. A positive correlation was found between R-INVR total score and duration of anesthesia (p=0.037). The PONV results of the laparoscopic cholecystectomy patients were significant, however, it was not indicative for the thyroidectomy patients.Conclusion: In this study, it was determined that oral honey and water mixture decreased insidance and severity of PONV in laparoscopic cholecystectomy, though was not effective in thyroidectomy, and PONV risk was increased as duration of anesthesia prolonged.
Collections