Okul öncesindeki çocukların beslenme alışkanlıklarının büyüme ve gelişmeleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma Van ilinin Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçelerinde bulunan sekiz anaokuluna devam eden okul öncesi dönemdeki çocukların beslenme alışkanlıklarını ve beslenmenin büyüme-gelişmeleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve metodolojik bir tasarım olarak gerçekleştirildi.Araştırmanın evrenini Van'a bağlı Edremit, Tuşba ve İpekyolu merkez ilçelerinde yer alan anaokullarındaki toplam 202 anasınıfında eğitim gören 4705 çocuk, örneklemini ise 335 çocuk oluşturdu. Veriler; Bilgi Formu, literatür doğrultusunda geliştirilen Beslenme Değerlendirme Anketi (BDA), Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), Beden Kitle İndeksi Persentili (BKİ), boy ve kilo ölçümleri için dijital tartı ve antropometri aleti ile elde edildi. Elde edilen veriler yüzdelik dağılım, ortalama, Person ki-kare, Bağımsız gruplarda t testi, Kruskal Wallis testi, Bağımsız gruplarda tek yönlü varyans, Çoklu regresyon ile analiz edildi.Araştırma sonucunda çocukların yaş ortalamasının 5,26±,45 yıl, erkek çocukların kız çocuklara göre daha fazla ve çocukların büyük bir oranla tam aşılı olduğu belirlendi. Araştırmada çocukların genel olarak BKİ persentil değerlerinin ve AGTE puan ortalamalarının normal aralıklarda olduğu saptandı. Çocukların bazı beslenme alışkanlıkları (süt, et, ekmek tüketen ve kola tüketmeyenler) ile AGTE puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde ilişki (p<.05) olduğu bulundu. Çocukların beslenme alışkanlıkları ile BKİ persentil değerleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptandı.Okul öncesi kurumlarda, okul sağlığı hemşireleri tarafından çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlenmesi çok önemlidir. Bu izlem, çocuğun beslenme sürecini, becerilerinin gelişimini, büyüme durumunu ve hastalık yönünden değerlendirilmesini ve böylece olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Çocuk, Beslenme Alışkanlıkları, Büyüme – Gelişme, Beden Kitle İndeksi The research was conducted to determine the feeding habits of pre-school children attending eight kindergartens in Edremit, İpekyolu and Tusba districts of Van province and the effect of nutrition on growth-development. The research was conducted as a descriptive and methodological design.The population of the study consisted of 4705 children attending a total of 202 kindergartens in Edremit, Tusba and İpekyolu central districts in Van and 335 children in the sample. Data was obtained with İnformation Form, Nutrition Assessment Questionnaire (NAQ), Ankara Development Screening Inventory (AGTE), Body Mass Index Persentiles, digital weighing and anthropometry instrument for measuring height and weight. Data were analyzed by percentage distribution, mean, Person chi-square, t test in independent groups, Kruskal Wallis test, one way variance in independent groups, multiple regression.As a result of the study, it was determined that the mean age of children was 5.26 ± 45 years, boys were more than girls and a great proportion of children were complete vaccinated. In the study, it was found that the BMI percentile values and AGTE mean scores of the children were within normal ranges. It was found that there was a significant relationship (p <.05) between some dietary habits (those who consumed milk, meat, bread and not Coke) and mean AGTE scores. There was no significant relationship between nutritional habits and BMI percentiles.In preschool institutions, it is very important to monitor the growth and development of children by school health nurses. This monitoring will ensure that the child's nutritional process, skills development, growth status and illness are evaluated and thus positive results are obtained.Key Words: Preschool Children, Feeding Habits, Growth - Development, Body Mass Index
Collections