Dalbastı kirazında hasat öncesi ga₃ ve kalsiyum uygulamalarının bazı meyve kalite özelliklerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Türkiye, dünya kiraz üretiminde lider ülke konumdadır. Ülkemizde önemli miktarda üretimi yapılan kiraz çeşitlerinden birisi de Dalbastı kirazıdır. Sofralık kirazlarda meyve iriliği ve meyve eti sertliği önemli kalite parametreleri arasında yer almaktadır. Kirazda meyve kalitesinin artırılmasına yönelik hasat öncesi uygulamalarının sonuçları hem üretici hem de tüketici açısından önem taşımaktadır. Malatya ekolojik koşullarında 2018-2019 yıllarında yürütülen bu çalışmada, hasat öncesi gibberellik asit (GA3) ve kalsiyum uygulamalarının Dalbastı kiraz çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada MaxMa 14 anacına aşılı verim çağındaki kiraz ağaçları kullanılmış ve hasat öncesi 7 farklı uygulama (Kontrol, GA3 20 ppm, GA3 40 ppm, Ca 500 ppm, Ca 1000 ppm, GA3 20 + Ca 500 ppm ve GA3 40 + Ca 1000 ppm) yapılmıştır. Uygulamaların pomolojik ve biyokimyasal özellikler üzerine etkileri araştırılmıştır.Denemeden elde edilen sonuçlara göre 1000 ppm kalsiyum uygulamasının kontrol grubuna göre meyve eti sertliğini önemli ölçüde arttırdığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde 40 ppm GA3 ve 40 ppm GA3 + 1000 ppm Ca uygulamalarından da meyve eti sertliği bakımından olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Buna karşılık hasat öncesi uygulamaların meyvenin glikoz içeriği dışında SÇKM, malik asit, pH ve renk (L*, a*, b*) gibi ölçüm yapılan diğer parametrelerde istatistiksel anlamda herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Meyve eti sertliği bakımından olumlu sonuçların elde edildiği uygulamaların sofralık kirazların raf ömürlerinin uzamasına ve yola dayanımlarının artmasına imkan sağlayarak kiraz yetiştiriciliğinde pazar ve pazarlama koşullarında rekabet üstünlüğünü arttıracaktır. Turkey is the leading country in world cherry production. One of the cherry cultivars significantly grown in our country is Dalbastı. In table cherries, fruit size and fruit flesh firmness are among the important quality parameters. The results of pre-harvest applications applied to improve the fruit quality of cherries are important for both producers and consumers. In this study, conducted in 2018-2019 under the ecological conditions of Malatya, it was aimed to determine the effect of pre-harvest gibberellic acid (GA3) and calcium applications on fruit quality in Dalbastı cherry cultivar. The study material was cherry trees grafted to MaxMa 14 rootstock at fruit bearing stage and seven different pre-harvest applications (Control, GA3 20, GA3 40, Ca 500, Ca 1000, GA3 20 + Ca 500 and GA3 40 + Ca 1000) were performed. In order to determine the effect of applications on the applied trees; phenological observations and pomological analyzes were performed. The effects of the applications on pomological and biochemical properties were investigated.According to the results obtained from the experiment, it was determined that 1000 ppm calcium application significantly increased the fruit flesh firmness compared to the control. Similarly, 40 ppm GA3 and 40 ppm GA3 + 1000 ppm Ca applications also yielded positive results in terms of fruit flesh firmness. On the other hand, there were no statistically significant effects of pre-harvest applications found on the other parameters such as TSS, malic acid, pH and color (L*, a*, b*) except for the glucose content of the fruits before harvest. The applications that positive results were obtained fruit flesh firmness will provide a competitive advantage in cherry growing in terms of market and marketing conditions by extending shelf life and transportation endurance of table cherries.
Collections