Değişik azot dozlarının Kahramanmaraş koşullarında yetiştirilen bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve verim unsurları üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kahramanmaraş koşullarında değişik dozlarda uygulanan azotun makarnalık buğday çeşitlerinde verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla 1998-1999 yıllarında KSÜ. Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Deneme alanında yürütülen bu çalışmada, 3 farklı makarnalık buğday çeşidi (Svevo, Zenith, İonio) 7 farklı gübre dozu (0, 4, 8, 12, 16, 20, 24 kg N/da) kullanılmıştır. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrfirlü olarak kurulmuştur. Uygulanan azot dozlarından, başaklanma süresi, bitki boyu, başak uzunluğu, başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, 1000 tane ağırlığı gibi verim komponentleri ve tane verimini belirgin bir şekilde etkilenmiştir. Tane verimi 252 kg/da ile 390 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek tane verimi 390 kg/da ile 20 kg/da saf azot uygulamasında elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Makarnalık Buğday, Azot Dozları, Verim, Verim Unsurları This study was conducted to determine in different nitrogen doses on yield and yield components at durum wheats under Kahramanmaraş condition. In this study three durum wheat cultivas (Svevo, Zenith, îonio) were grown in aplication of seven nitrogen doses (0, 4, 8, 12, 16, 20, 24 kg N/da) in the experimental area Department of Field Crops at the University of KSÜ. Faculty of Agriculture in 1998-1999. The experimental design was split plot with four replications. Period between heading to ripennig, plant height, spike length, spikelet number spike, grain number/head, seed weight/head, 1000-seed weight were all effected by the applied nitrogen doses. Also, significants effects of nitrogen doses were noticed on grain yields. Wheat yield varied between 390-252 kg/da and highest yield was obtained with 20 kg/da N aplication Key Words: Durum Wheat, Nitrogen Doses, Yield, Yield Components
Collections