Tip 2 diyabetik hastalarda iki öğün halinde yenilen karbonhidrat ve yağ kombinasyonlarına plazma glukoz, insülin, glukagon yanıtları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-51 ÖZET 1 -İlk öğünde maksimal glukoz konsantrasyonu patates+yağ yenildiğinde yanlızca patates yenilmesine oranla düşüktür. 2-Yağ yenilen öğünlerde plazma glukoz maksimal yanıtları gecikmiştir. Bu veriler yağın gastrik motiliteyi inhibe etmesine bağlı olabilir. 3-Plazma glukoz alan yanıtlan arasında her iki öğünde patates veya patates+yağ yenildiğinde ilk ve ikinci öğünlerde anlamlı fark yoktur. 4-Sabah patates,öğle patates+yağ yenildiğinde ikinci öğün glukoz alan yanıtı ilk öğüne oranla anlamlı olarak daha düşüktür. 5-Sabah patates+yağ yenildiğinde öğle yanlızca patates yenilmesine rağmen ikinci öğün glukoz alan yanıtı daha düşüktür. 6- İnsülin alan yanıtları arasında fark yoktur. 7- C-peptid alan yanıtlan ilk ve ikinci öğünde birbirlerinden farklı değildir. 8- İnsülin ve C-peptid düzeyleri paraleldir (r= 0.59). 9- Glukagon alan yanıtları arasında ilk ve ikinci öğünlerde anlamlı fark yoktur. 1 0-Trigliserid alan yanıtları ilk öğünlerde patates+yağ yenildiğinde patates yenilmesine oranla yüksek bulunmuştur.İkinci öğün yanıtlan arasında anlamlı fark yoktur.-52- Sağlıklı kişilerde olduğu gibi tip 2 diyabetiklerde de diyetteki karbonhidrat ve yağ kombinasyonunun glukoz.insülin, glukagon ve inkretin hormonlar üzerine etkisi komplekstir.Bu çalışma ve literatürdeki benzer çalışmalar diyabetik diyette yağın ne ölçüde,nasıl ve ne zaman kullanılabileceğini ortaya koyamamaktadır.Yağın patates ile birlikte yenildiğinde glukoz alan yanıtlarını üzerine olumlu gibi duran etkisinin başka çalışmalarla da desteklenmesi gerekmektedir.Karbonhidrat ve yağ kombinasyonlarının tip 1 diyabetiklerde.şiddetli tip 2 diyabetiklerde, obez diyabetiklerde ve glukoz tolerans testi bozuk olanlardaki etkilerinin ortaya konması gerekmektedir.Değişik karbonhidrat ve yağların (mono veya poliansatüre) plazma glukozu ve hormonlar üzerine etkilerinin incelenmesi diyabetik diyet için en uygun önerilerin yapılması açısından önemlidir. Ayrıca karbonhidrat ve yağ kombinasyonu ile akşam ve gece çalışması yapılması bu diyetin hormonların sirkadyen ritmine etkilerini açığa çıkararak,bu besin maddelerinin günün hangi saatinde yenilmesinin uygun olacağına ilişkin fikir verebilecektir. Günümüzde »diyabetik hastalarda kardiyovasküler morbidite ve mortaliteyi azaltmak amacı ile yüksek karbonhidrat ve düşük yağ içerikli diyetler önerilmektedir.Ancak bu diyetin de plazma trigliserid düzeylerinde yükselmeye ve kan şekeri kontrolünün güçleşmesine neden olduğu gösterilmiştir (82). Diyabetik diyette yağın etkisinin-53- ayrıntılı olarak ortaya konulmasusatüre yağlardan ziyade poli ve monoansatüre yağların diyete daha fazla eklenerek kardiyovasküler riski arttırmadan daha uygun diyetler hazırianabilmesini mümkün kılabilir.
Collections