Yumurtacı tavuklarda değişik grup büyüklüğü ve yerleşim sıklığının yumurta verim ve kalite özelliklerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ YUMURTACI TAVUKLARDA DEĞİŞİK GRUP BÜYÜKLÜĞÜ VE YERLEŞİM SIKLIĞININ YUMURTA VERİMİ VE KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Orhan Soylu YILMAZ KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Mesut KARAMAN Yıl: 1999, Sayfa:40 Jüri :Yrd. Doç.Dr. Mesut KARAMAN : Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK :Yrd. Doç. Dr. Durmuş ÖZTÜRK Bu araştırma KSÜ. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Yumurta tavuklarını kafeste farklı sıklık ve grup büyüklüğünde barındırmanın, yumurta verim özelliklerine etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmada, hayvan materyali olarak kahverengi ticari yumurtacı Hy-Line kullanılmıştır. Çalışma 22 hafta süre ile devam etmiştir. Bu çalışmada dört farklı grup büyüklüğü ve dört ayrı yerleşim sıklığında denenmiş ve tüm bireylere %16 ham protein içeren yumurtacı tavuk yemi verilmiştir. Deneme süresince, bireylerin yumurta verimi, yumurta iç ve dış kalite özellikleri olarak; yumurta ağırlığı, kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı, kırılma mukavemeti şekil indeksi (%), ak indeksi (%), sarı indeksi (%) ve Haugh Birimi değerleri belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca kırık ve zar kabuklu yumurta gözlemleri ve önem seviyeleri saptanmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, grup büyüklüğünün yumurta verim ortalamaları arasındaki farklılık yaratmış ve önemli olmuş, diğer özellikler arasındaki farklılıklar ise önemsiz bulunmuştur. Yerleşim sıklığı verim özellikleri arasında, kırılma direnci ve kırık yumurta dışında farklılıklar önemli bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Yumurtacı, Grup büyüklüğü, Yerleşim sıklığı, Verim ve yumurta ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS OF GROUP SİZEAND SETTELING INTENSITY ON THE EGG YEİLD AND QUALITY FEATURES IN EGGING HENS Orhan Soylu YILMAZ DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTUTUTE OF NATURAL AND APPLIED SECIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervision Yrd. Doç. Dr. Mesut KARAMAN Year:1999, Pages:40 Jury : Yrd. Doç.Dr. Mesut KARAMAN : Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK : Yrd. Doç. Dr. Durmuş ÖZTÜRK This research was performed at the University of Kahramanmaraş Sütçü İmam, Faculty of Agriculture Department of Animal Science, Research Application Farm Unit. In the present work; effect of different cage intensity and group size on the egg yield and quality features in egging hens was aimed. In the work commercial brown Hy-Line hens were used. Trail carried out for 22 weeks. 4 different group size and 4 different settle intensity were tried and all groups fed with 16 % crude protein contain hen feed During the trial; egg production, egg in and out quality including; egg weight, eggshell, eggshell weight eggshel thickness, breaking resistance, egg white index (%), yolk index (%), Haugh Unit were determined. In the work egg with and without eggshell were also observed and their importance rate tried to determine According to results, differences between group size and egg production averages were found to be significant, however differences between other features found to be not significant. Differences between settling intensity production features were found to be significant except broken egg and breaking resistance. Key Words: Layer, Stocking size, Stocking density, Yield and Egg II
Collections