K.Maraş yöresinde yetiştirilen kurutmalık kırmızı biber tiplerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN KURUTMALIK KIRMIZI BİBER TİPLERİNİN VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ NAZAN DOĞAR KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd.D©ç.Dr. Serinin AKINCI Yd: 1999, Sayfa:73 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Semtin AKINCI : Yrd.Doc.Dr. Akif ESKALEN : Yrd.Doç.Dr. Ersin AKINCI Bu çalışmada Kahramanmaraş ve Gaziantep yöresi populasyonlanndan elde edilen 25 farklı kurutmalık kırmızı biber tipi değerlendirilmiştir. Bu amaçla tiplerin verim ve kalite unsurları incelenmiş ve Kahramanmaraş kurutmalık kırmıza biber çeşidinin seleksiyon yoluyla ıslahı için kullanılabilecek başlangıç materyalinin tanımlanmasına ve uygun olanların belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmada, verim, meyve sayısı,hasat indeksi, meyve boyu ve meyve eni, meyve şekli, meyve yaş ve kuru ağırlığı, meyve eti yaş ve kuru ağırlığı, meyve sapı yaş ve kuru ağırlığı, meyve tohumu yaş ve kuru ağırlığı, meyve eti kalınlığı, tohum sayısı, meyve rengi, bitki boyu, kök boyu, kök yaş ve kuru ağırlığı, bitki yaş ve kuru ağırlığı, dal sayısı ve Phytophthora capsici nedeniyle ölen bitki sayısı incelenmiştir. Çalışma sonunda 25 tipe ait verim, meyve ve bitki özellik verileri birlikte değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede puanlama sistemi yapılmış ve en fazla puan alandan en az puan alana göre tipler sıralanmıştır. Değerlendirmeler sonucunda Çınarlı 1, İslahiye 9, Pazarcık 9, Pazarcık 6 ve Çınarlı 2 tipleri bölgede sonraki çalışmalar için öncelikli olarak önerilirken, İslahiye 6, İslahiye 7, İslahiye 5, Pazarcık 4 ve İslahiye 3 tipleri alternatif tipler olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kırmızı biber, Genotip, Verim, Kalite, Kök boğazı çürüklüğü, Bitki özellikleri ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION OF THE YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS OF RED PEPPER TYPES GROWN FOR DRYING IN KAHRAMANMARAŞ REGION NAZAN DOGAR DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDXNCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Sermin AKINCI Year: 1999, Page:73 Jury : Yrd.Doc.Dr. Sermin AKINCI : Yrd.Doc.Dr. Akif ESKALEN : Yrd.Doc.Dr. Ersin AKINCI In this study, in selected populations of Kahramanmaraş and Gaziantep region on 25 different types of dried red pepper were evaluated. Accordingly yield and quality components of the types were investigated, and variety of dried red pepper of Kahramanmaraş with selection method to improve usable beginning material to define and determine the availability studied. In this search, yield, number of the fruit, harvest index, length and width of the fruit, shape of the fruit, fresh and dried weight of the fruit, wet and dried weight the fruit flesh, wet and dried weight of the stem of the fruit, wet and dried weight of the seeds, the thickness of the fruit flesh, number of the seeds, colour of the fruit, the length of the plant, the length of the root, wet and dried weight of the root, the fresh and dried weight of the plant, number of the branches, and the number of died plants due to Phytophthora capsici were examined. At the end of the study, yield, fruit and plant characteristics the data of 25 types were together evaluated. In this evaluation the ranged system was done and the high scored type and lower scored types were listed in decreasing order. Çınarlı 1, İslahiye 9, Pazarcık 9, Pazarcık 6, Çınarlı 2 were became for future studies in this region as priority suggestion of types end of evaluation. Also, İslahiye 6, İslahiye 7, İslahiye 5, Pazarcık 4, and İslahiye 3 were defined as the alternative types. Key Words: Red pepper, Genotype, Yield, Quality, Phytophthora capsici, Characteristics of plant II
Collections