Harran Ovası koşullarında bazı soya (Glycine max.(L) Merill.) çeşitlerinin ikinci ürün olarak en uygun ekim zamanının belirlenmesi üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Harran ovası koşullarında tahıl hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirilecek bazı soya (Glycine Max. (L) merill) çeşitlerinin (A.3935, A.3127 Ataem 1, Mitchell), 10 Hazirandan itibaren 10'ar gün arayla 4 farklı ekim zamanında (10 Haziran, 20 Haziran, 30 Haziran, 10 Temmuz) ekilerek en uygun ekim zamanının saptanması amacıyla yapılmıştır.Ekim zamanlarına göre dekara verim 259.8-341.4 kg arasında değişerek en yüksek verim 20 haziran ekimlerinden, en düşük verim ise, 10 Temmuz ekimlerinden elde edilmiştir. Çeşitler arasında en yüksek ortalama 333,2 kg/da ile A.3935 çeşidinden en düşük ortalama verim ise, 280.7 kg/da ile A.3127 çeşidinden elde edilmiştir. İncelenen özellikler yönünden ekim tarihi geciktikçe dekara verim, tohum verimi, tohum sayısı, ilk meyve yüksekliği, bitki boyu ve boğum sayısı azalırken, bin tane ağırlığı artmıştır. Ekim zamanının yağ ve protein oranı üzerine etkisi ise istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. This sutudy was performad to determine the best sowing date from June 10 with an interval of days (10th, 20th, 30th of June and 10th of July) for some soybean cultivars such as A.3935,A.3127 Ataem 1, Mitchell under the conditions of Harran Plain.The yield/da with respect to the sowing period changed between 259.8-341.4 kg,and the highest and the lowest yield were obtained in the sowings on June 20 and July 10, respectively. While the highest average yield was 333.2 kg/da for A.3935 cultivar, the lowest yield was 280.7 kg/da for A.3127 cultivar. Considering the studied characteristics, it was observed that late sowing period decreased the yield, pod yield per plant, number of seeds, first pod height and number of nodes but 1000-seed weight inreased.The effect of sowing period on the rate of oil and protein was found to be statistically insignificant.
Collections