Farklı muhafaza sıcaklıklarının ve polietilen torbaların iki farklı yerel Trabzon hurmasının muhafaza ömrü ve kalitesine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Birinci yıl denemeleri Hanya'da (Girit Adası, Yunanistan) yerel bir trabzonhurması çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Bunun için depo sıcaklıkları 0°C ve 20°C ye, oransal nem ise %85-90 a ayarlanmıştır. Deneme 10 yinemeli olarak delikli polietilen torbalarda kurulmuştur, ikinci yıl denemeleri KSÜ'de tek bir depo sıcaklığında (0°C) ve %85-90 oransal nem içeren bir soğuk hava deposunda, birinci yıldaki gibi, 10 yinemeli olarak yürütülmüştür. Ancak, meyveler 2 gruba ayrılmış ve 1. kısım meyveler viyoller içine yerleştirilmiş ve üstleri açık halde, 2. kısım meyveler ise yine viyoller içinde üzerleri delikli polietilen torbalarla örtülmüş halde 0°C deki depoya konulmuştur. Farklı depo sıcaklıklarının ve polietilen torba uygulamasının meyve eti sertliğine, suda çözünebilir toplam kuru madde içeriğine, meyve kabuğu renk gelişimine, pH, titre edilebilir asitlik miktarına, çözünen ve tekrar çözünebilir tanen düzeyine etkileri her iki deneme yılında da incelenmiştir. Ancak L-askorbik asit içeriği ve etilen üretim miktarı sadece ilk deneme yılında, meyve ağırlık kaybı da sadece ikinci deneme yılında araştırılmıştır. Girit'teki denemelerde, muhafaza sırasında, meyve eti sertliği, L-askorbik asit içeriği, tanen, titre edilebilir asitlik, meyve ağırlık kaybı, L* ve b* renk değerlerinin her iki depo sıcaklığında da azaldığı saptanmıştır. Buna karşın pH, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı, a* renk değeri 20°C de olgunlaşmayla birlikte bir artış göstermiştir. Etilen üretim miktarında olgunlaşma ve muhafaza sırasında artış olmuş ancak bu artış klimakterik meyvelerdeki kadar fazla olmamıştır. Kahramanmaraş'taki denemelerde üzerlerine, polietilen torba konulan trabzonhurmalannda muhafaza sonunda meyve eti sertliği ve burukluğun giderilmesinde daha olumlu sonuç verirken açıkta muhafaza edilen meyvelerde suda çözünebilir toplam kuru madde ve pH'da artış, titre edilebilir asitlikte ise hızlı bir azalma görülmüştür. İlk yıl denemeye alınan meyveler 72 gün, ikinci yıl denemeye alınan meyveler ise 91 gün muhafaza edilmişlerdir. Anahtar Kelimeler: Diopyros kaki L., tanen, L-askorbik asit, etilen, meyve eti sertliği, pH, titre edilebilir asitlik, burukluk First year experiments were established with a local persimmon variety from Chania, Crete. For this purpose two different storage temperatures (0°C, 20°C), and 85- 90% RH were tested. Experiment was carried out in perforated polyethylene bags on ten replications. With second year experiments were established with a local persimmon variety from Kahramanamaraş. Fruits were stored at 0°C and 85-90 % relative humidity and each treatment had ten replications as in first year. But fruits were divided into two groups and first group were sealed in open viols and the second group was also sealed in viols with covering perforated polyethylene bags over them The effects of different storage temperatures and polyethylene bags on fruit firmness, total soluble solids, skin colour development, pH, titratable acidity, soluble and insoluble tannin levels, were analyzed in both experiment years. But L-ascorbic acids and ethylene production level were analyzed only in the first year's experiment and fruit weight loss in second year. Stored fruit was harvested them at the optimum maturity stage. Chemical analysis and measurements were done with 10 days intervals from the harvest till the end of storage. First year, the effects of storage temperatures (20°C and 0°C) on quality criteria were analyzed. Second year, the effects of storage conditions (0°C, 85- 90% RH, covered with polyethylen film and kept open) on quality of the fruits were investigated.In the Crete experiments, fruit firmness, L-ascorbic acid content, tannin, titratable acidity, L* and b* colour values reduced in both storage temperatures during storage. In contrast to those, pH, total soluble solids content and a* colour value increased at 20°C during storage. Ethylene production occurred during storage. It was rather low level in comparison to that of climacteric fruits. While the experiments in K.Maraş produced good results about fruit firmness and removal of astrigency for fruits in perforated polyethylene bags at the end of the storage, they showed higher soluble solids and pH and less titratable acidity for the fruits in open viols. Shelf life was 72 days in the first year (1998) and 91 days in the second year (1999). Key words: Diospyros kaki L., tannin, ascorbic acid, ethylene, firmness, colour value, pH, titratable acidity, astringency.
Collections