Etlik piliçlerin beslenmesinde farklı enerji ve protein içerikli rasyonların performans ve karkas özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülen bu çalışmada 6 grupta 27 adet etlik civcivden oluşan 162 adet Ross PM3 hibrid civcivler kullanılmıştır. Tesadüf parselleri deneme deseninde faktöriyel olarak planlanan araştırma, erkek ve dişi etlik piliçlerin başlatma döneminde izokalorik (3200 kcal/kg ME) ve % 19, % 22 ve % 25 ham protein içeren, bitirme döneminde ise izokalorik (3300 kcal/kg ME) ve % 16, % 19 ve % 22 ham protein içeren rasyonlarla beslenmesi sonunda besi performansları ve karkas özelliklerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre başlatma döneminde, en yüksek düzeyde canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı erkek ve dişi etlik civcivlerde % 19 ham protein, bitirme döneminde ise % 22 ham protein içeren gruplarda saptanmıştır. En yüksek yem tüketimi başlatma döneminde erkek ve dişilerde % 19 ham protein içeren rasyonu tüketen grupta, bitirme döneminde ise erkek etlik piliçlerde % 22 ham protein içeren rasyonu tüketen grupta, dişilerde ise % 16 ham protein içeren rasyonu tüketen grupta bulunmuştur. YDK' lan bakımından bir kıyaslama yapıldığında gerek erkek ve gerekse dişilerde başlatma dönemi sonunda % 25 ham protein içeren grup; bitirme dönemi sonunda ise her iki cinsiyette de % 19 ham protein içeren rasyonu tüketen gruplar en iyi YDK' na sahip olmuşlardır. Deneme sonunda karkas özellikleri araştırılmak üzere kesilen hayvanlarda en yüksek sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları gerek erkek ve gerekse dişi etlik piliçlerde % 16 ham protein içeren rasyonu tüketen grupta saptanmıştır. Abdominal yağ miktarları ise en yüksek düzeyde erkeklerde % 16, dişilerde ise % 22 ham protein içeren rasyonlan tüketen gruplarda gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Broiler, Protein, Enerji, Performans, Karkas This research was conducted to find out the effects of different energy and protein levels on the broiler performance and carcass characteristics in the experimental station of Kahramanmaraş Sutcu Imam University Department Animal Science, Faculty of Agriculture. In the study, total 162 Ross PM3 hybrid broiler chicks were used in 6 groups. The experiment was designed as a completely factorial (2x3) randomized design. The factors were sex (male, female) and rations. In the starting period (first there weeks) three different rations which had 3200 kcal/kg ME and 19 %, 22 % and 25 % crude protein were used. In the finishing period (5. and 6. weeks) the rations which had 3300 kcal/kg ME and 16 %, 19 % and 22 % crude protein were used. According to the results of the study, the highest body weight and live weight gain were found at the ration with 19 % crude protein at starter stage of male and female chicks, but it was found at the ration with 22 % crude protein at finisher stage. The ration with 19 % crude protein gave the highest feed consumption at the starter stage of male and female chicks. Whereas, the ration with 22 % crude protein gave the highest feed consumption at the finisher stage of male chicks whilst the ration with 16 % crude protein gave the highest feed consumption at the finisher stage of female chicks. In comparison of feed conversion rate both males and females had the highest feed conversion rate at the ration with 25 % crude protein and 19 % crude protein at the starter and finisher stage respectively. The highest hot carcass and cold carcass weights of both male and female of broiler were found at the ration with 16 % crude protein. The male and females had the highest abdominal fat content at the ration with 16 % and 22 % crude protein respectively.Key Words: Broiler, Protein, Energy, Performance, Carcass II
Collections